Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 180. Umro rimski filozof i car Marko Aurelije, koji je tijekom vladavine od 161. suzbio germansku invaziju na Rimsko carstvo, pojačao kontrolu nad provincijama, sproveo reforme u građanskom pravu i osnivao škole.

- 1891. Uspostavljena prva telefonska linija između Londona i Pariza, što je bio veliki uspjeh u doba tada još mlade telefonije. U Europi je prva gradska telefonska linija postavljena 1877. godine u Berlinu, a bila je dugačka dva kilometra. Pet godina poslije Berlin dobiva i prvu telefonsku centralu, s osamnaest pretplatnika.

- 1914. U Zagrebu umro Antun Gustav Matoš, veliki hrvatski književnik, lucidni duh i najistaknutiji predstavnik hrvatske moderne. Ogledao se u više književnih rodova. Pisao je pripovijetke, crtice, feljtone, eseje, putopise, pjesme; kazališne, glazbene i likovne kritike, a okušao se i u dramskom radu. Poznata su mu djela "Iverje", "Novo iverje", "Ogledi", "Umorne priče", "Naši ljudi i krajevi", "Moralist i druge satire" i druga.

- 1921. U Poljskoj proglašen Ustav kojim je uvedena parlamentarna vladavina.

- 1938. Rođen je ruski baletan Rudolf Nurejev, jedna od najvećih zvijezda svjetske baletne scene 20.stoljeća. Upamćen je po glavnim ulogama u mnogim baletima.

- 1968. Ispred veleposlanstva SAD u Londonu izbio sukob policije i demonstranata koji su protestirali protiv Vijetnamskog rata. Uhapšeno 300 demonstranata, a 90 policajaca ozlijeđeno.

- 1969. Golda Meir, postala prva žena-premijer Izraela. Zbog nesuglasica u koalicijskoj vladi 1974. podnijela ostavku.

- 1976. U Rimu umro Luchino Visconti, jedan od najznačajnijih režisera talijanskog filma. Njegov film "Zemlja drhti" jedan je od kamena temeljaca neorealističkog filmskog pravca. Najpoznatiji su mu filmovi: "Smrt u Veneciji", "Gepard", "Opsesija", "Bijele noći" i "Zatvoreni obiteljski krug". Rođen je u Milanu 2. studenoga 1906. godine.

- 2000. U Ugandi 530 osoba, članova sekte "Deset božjih zapovjedi", izvršilo kolektivno samoubojstvo spaljivanjem u crkvi.

- 2002. Pet osoba ubijeno, 45 ozlijeđeno, kada su dva napadača ubacila bombe u protestantsku crkvu u diplomatskom naselju u Islamabadu, u Pakistanu. Većina ubijenih i ozlijeđenih bili su stranci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije