Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 44. p.n.e. Skupina republikanskih zavjerenika u Senatu je noževima izbola Gaja Julija Cezara, rimskoga vojskovođu i državnika, posljednjih godina života i diktatora moćna imperija. Među ubojicama bio je i njegov miljenik, Marko Junije Brut, koji mu je zadao zadnji udarac. Legenda kaže da je Cezar tada uzviknuo: "Zar i ti, sine, Brute!"

- 1776. U Philadelphiji, delegati iz trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi odbili su i dalje biti podanici britanske krune, te su se proglasili građanima "slobodnih i neovisnih država". Tako je rođena nova nacija - Sjedinjene Američke Države.

- 1848. Tri dana poslje masovnih demonstracija u Beču revolucija zahvatila Budimpeštu, a potom se proširila na cijelu Mađarsku. Uz pomoć Rusije, austrijske trupe ugušile revolucionaran pokret u kolovozu 1849. godine.

- 1907. U Finskoj žene dobile pravo glasa.

- 1914. Otvoren je Panamski kanal, 18,6 kilometara dugačak prokop na najužem dijelu Srednje Amerike koji spaja Atlantski i Tihi ocean.

- 1917. Pod pritiskom revolucionara abdicirao posljednji ruski car Nikolaj II, čime je poslije tri stoljeća okončana vladavina dinastije Romanov.

- 1937. Prva centralna banka krvi, u kojoj je krv za transfuziju čuvana zamrzavanjem, osnovana u bolnici u Chicagu.

- 1957. Umro srpski političar, slikar i novinar Moša Pijade, predsjednik Skupštine Jugoslavije. U studenom 1943. u Jajcu organizirao Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije, Tanjug.

- 1972. U Dubrovniku je umro književnik Ahmed Muradbegović. Njegove su novele cijenjene zbog svojih izražajnih posebnosti i jezika, ali je najveći uspjeh postigao kao dramski pisac. Najveće je priznanje postigao dramom Husein beg Gradaščević.

- 1975. Umro grčki brodovlasnik Aristotel Onassis, jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Bio poznat i po ljubavnoj vezi s opernom pjevačicom Mariom Callas i ženidbi s Jacquelinom Kennedy, udovicom predsjednika SAD Johna Kennedyja.

- 1997. U Parizu je umro istaknuti predstavnik drugoga naraštaja apstraktnih slikara Viktor Vasarely. U njegovu rodnom gradu Pečuhu otvoren je muzej s njegovim djelima.

- 1998. Papa Ivan Pavao II., prvi put u povijesti katoličke crkve, proglasio je blaženim jednog mučenika staljinizma, bugarskog biskupa Eugenija Bosilkova, koji je 1952. godine strijeljan u Sofiji nakon što je u staljinističkom procesu bio optužen za odbijanje prekida odnosa s Rimskom crkvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije