Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 - 1451. godine rođen je talijanski moreplovac Amerigo Vespucci, koji je ploveći pod španjolskom zastavom stigao na obale Brazila i Hondurasa. Za razliku od Kolumba bio je uvjeren da je otkrio Novi svijet kada se nalazio između Europe i Azije. Zahvaljujući kartografima koji su zanemarili Kolumba novi kontinent je dobio ime po njemu Amerika.

 - 1661. godine umro je kardinal Jules Mazarin francuski političar talijanskog podrijetla. Kao jedan od najvećih diplomata svog doba, postavio je temelje na kojima je Luj XIV gradio hegemonističku politiku Francuske prema Europi.

 - 1749. godine u Bignonu je rođen grof Honore Gabriel Mirabeau, francuski političar i publicist, najbolji govornik iz doba Francuske revolucije. Ubijen je u travnju 1791. godine.

 - 1862. godine zbio se prvi sukob oklopnjača i to za vrijeme Američkog građanskog rata, između oklopnog broda 'Marrimac' pod zastavom Juga i unionističke flote. Nijedan brod nije znatnije oštećen niti je tko poginuo, a topnički dvoboj je završio bez pobjednika, jer su oklopi izdržali paljbu.

  - 1932. godine uspostavljena je marionetska japanska država Mandžukuo. Regent države bio je svrgnut posljednji kineski car Pu Yi.

 - 1965. godine u Parizu je rođena glumica Juliette Binoche. Njeni značajniji filmovi su 'Nečista krv', 'Požuda', 'Tri boje Plavo', te 'Djeca stoljeća'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije