Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 - 1793. godine poslije smaknuća Kralja Sunca Luja XVI. Austrija i Pruska sklopile su savez protiv revolucionarne Francuske u strahu od širenja ideja građanske revolucije. U ratu, u kojem su sudjelovale i odbjegle kontrarevolucionarne snage, francuska dobrovoljačka vojska porazila je protivnike.

 -1805. godine u Puget-Theniersu rođen je francuski revolucionar Louis Auguste Blanqui, pobornik oružane borbe protiv kapitalističkog izrabljivanja.

 - 1812. godine u Portsmouthu je rođen znameniti engleski književnik Charles Dickens, autor brojnih romana od kojih su najpoznatiji "Olivrt Twist" i "David Copperfield" u kojima je prikazao svu bijedu viktorijanske Engleske. Posebne simpatije pokazao je za ponižene pripadnike nižih društvenih slojeva.

 - 1964. godine Liverpoolska četvorka, legendarni "The Beatles" stigli su zrakoplovom u New York, te su nakon toga svojim nastupima osvojili Ameriku. Bio je to početak "beatlemanije" u Americi.

 - 1965. godine počelo je američko bombardiranje Sjevernog Vijetnama pod nazivom "Kotrljajući grom".

 - 1999. godine u 63. godini, nakon neuspješnog liječenja od raka, nakon 46 godina vladavine preminuo je jordanski kralj Hussein. Naslijedio ga je najstariji sin, princ Abdullah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije