Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1703. Umro engleski naučnik i izumitelj Robert Hooke. Usavršio barometar, teleskop i mikroskop i otkrio ćelijsku strukturu biljaka. Postavio osnovni zakona teorije elastičnosti, Hookeov zakon.

- 1847. Rođen američki fizičar Alexander Graham Bell, izumitelj električnog telefona 1875. Bavio se istraživanjem mehanike govora i 1872. u Bostonu osnovao školu učitelja za gluhonijeme.

- 1861. Manifestom cara Aleksandra II ukinuto kmetstvo u Rusiji. Više od 47 milijuna kmetova oslobođeno feudalnog odnosa i dobilo pravo da trguje, da se bavi zanatima i svim poslovima u gospodarstvu.

- 1878. Potpisan Sanstefanski mirovni ugovor Rusije i Turske, kojim je Rusija pokušala da tzv. istočno pitanje riješi u svoju korist i stvaranjem velike Bugarske, koja je obuhvatila i neka područja istočne Srbije, osigurati prevlast na Balkanu. Zbog žestokog protivljenja Srbije, Grčke i europskih sila revizija Sanstefanskog ugovora izvršena je na Berlinskom kongresu, u lipnju iste godine.

- 1974. U do tada najtežoj nesreći u povijesti civilnog zrakoplovstva, poginulo svih 346 osoba u turskom putničkom zrakoplovu DC-10 koji se srušio blizu Pariza.

- 1991. Stanovnici Letonije i Estonije ubjedljivom većinom glasati za neovisnost tih zemalja od Sovjetskog saveza.

- 1996. Umrla francuska književnica Marguerite Duras, autorica više romana te scenarija za film „Hirošima ljubavi moja“.

- 2002. Građani Švajcarske na referendumu se izjasnili da njihova država treba da postane članica Ujedinjenih naroda.

- 2005. Avanturist Steve Fossett prva osoba na svijetu koja je letjela oko svijeta bez prekida. Njegova letjelica sletjela je u Kansas, u SAD nakon skoro tri dana provedena u zraku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije