Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1824. Rođen češki skladatelj i dirigent Bedrich Smetana , češki skladatelj i dirigent. Vodio je vlastitu glazbenu školu u Pragu, a neko vrijeme bio je direktor i dirigent Filharmonijskog društva u Goteborgu (Švedska). Godine 1874. napustio je javno djelovanje zbog gluhoće. Skladao je prema temama iz legendi, povijesti i nacionalnog folklora. Ujedno je, kao pijanist, dirigent i organizator, pokretač nacionalnih snaga u češkom glazbenom životu.

U grandioznom ciklusu "Moja domovina", koji obuhvaća šest simfonijskih pjesama, dao je jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i povijesti. Smetanino cjelokupno djelo sretna je sinteza nacionalnih i tada aktualnih europskih muzičkih elemenata, pučkog i umjetnički dotjeranog izraza.

- 1855. Umro ruski car Nikolaj I. Njegova autokratska i militaristička vladavina od 1825. završena je porazom u Krimskom ratu (1853-56), nakon čega je Rusija izgubila pravo da drži flotu u Crnom moru i podiže tvrđave na njegovim oblama, dio Besarabije i protektorat nad dunavskim kneževinama.

- 1919. U Moskvi održan osnivački kongres Komunističke internacionale (Kominterna) kojem su nazočila 52 izaslanika iz 30 zemalja. Kominterna je odigrala značajnu ulogu u obrani SSSR-a, prve socijalističke zemlje, a mnogim partijama i pokretima pružila je ideološku, političku i materijalnu pomoć, da bi se u Staljinovo vrijeme pretvorila u centralističku organizaciju čije su članice bile obvezne da slijede Staljinovu liniju.

- 1931. Rođen ruski državnik Mihail Sergejevič Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a, koji je poslije preuzimanja vlasti 1985. otpočeo proces liberalnih reformi poznatih kao "glasnost" i "perestrojka". Okončao je razdoblje hladnog rata sa Zapadom i doprinio slomu komunizma u zemljama istočne Europe.

- 1943. Počela je bitka u Bizmarkovom moru u Drugom svjetskom ratu u kojoj su saveznički zrakoplovi potopili 12 japanskih ratnih brodova, spriječivši ih da dopreme pojačanja na Novu Gvineju. Tijekom bitke poginulo je oko 4.000 Japanca.

- 1998. Film "Titanic" postao prvi film u svijetu koji je ostvario prihod od milijardu dolara.

- 2008. Za predsjednika Rusije izabran Dmitrij Medvedev, kandidat Jedinstvene Rusije, čiji je lider bivši predsjednik Rusije u dva mandata bio Vladimir Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije