Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 - 1677. godine od tuberkuloze je u Haagu umro nizozemski filozof Baruch de Spinoza. Rođen je u Amsterdamu, podrijetlom iz židovske portugalske obitelji. Kao mladić posvećuje se studiju Biblije, Talmuda i skolastičke filozofije. Osnovna misao njegove filozofije izražena je u djelu Etika, posmrtno objavljenom, u kojem strogo racionalistički izlaže svoje učenje po kojem su Bog i priroda identični, a svijet beskonačan.

 - 1838. godine američki fizičar, slikar i izumitelj Samuel Finley Breese Mose demonstrirao je američkom predsjedniku Martinu van Burneu u Washingtonu svoj izum-telegraf, aparat za slanje šifriranih brzojava na veću udaljenost.

 - 1864. godine u Zagrebu je rođen književnik i bibliotekar Velimir Deželić. Godine 1905. godine utemeljio je Družbu braće hrvatskog zmaja, a bio je utemeljitelj i predsjednik Kola hrvatskih književnika i predsjednik Hrvatskog katoličkog društva svetog Jeronima. Surađivao je u izradi važne edicije 'Znameniti i zaslužni Hrvati te spomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925. do 1925.', autora Emilija Laszowskog. Umro je u Zagrebu 7. veljače 1941. godine.

 - 1916. godine kod francuskog gradića Verduna počela je jedan od najsurovijih bitki 1. svjetskog rata. Nijemci su opsadom Verduna pokušali iscrpiti francuske snage, bitka je završila sredinom prosinca iste godine, sa svake strane bilo je pola milijuna mrtvih i ranjenih. Obranjeni Verdun postao je simbol otpora Francuske.

 - 1972. godine američki predsjednik Richard Nixon doputovao je u povijesni posjet Kini, čime je počeo proces ponovne uspostave diplomatskih odnosa između tih dviju država.

 - 1984. godine u Moskvi je umro ruski književnik Mihail Aleksandrovič Šolohov. Njegovo najbolje djelo je roman 'Tihi Don', o životu Kozaka. Godine 1965 dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

 - 1995. godine chikaški je broker Steve Fossett upravljajući balonom uspio preletjeti Tihi ocean. Krenuo je iz Seula 17. veljače iste godine, te zatim sletio u kanadskom Leaderu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije