Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1358. Mirom u Zadru u sakristiji franjevačkoga samostana u Zadru, Dalmacija je vraćena u sastav hrvatsko-ugarske države. Ostvarena je privremena cjelovitost hrvatskih zemalja i stvoreni su preduvjeti za njihov gospodarski i kulturni razvoj. Takvo je stanje trajalo do 1409. godine kada je Dalmacija ponovo potpala pod mletačku vlast.

- 1546. U Eislebenu je umro osnivač protestantizma redovnik Martin Luther. Na početku 16. stoljeća u crkvenim krugovima sjeverne Europe počeo je reformacijski pokret koji je začet na ideji o ponovnoj uspostavi starog kršćanstva. Reformacijski pokret uzrokovao je raskol Crkve i stvaranja nove vjere - protestantizma.

Kada je papa Lav Deseti obnovio ozloglašenu trgovinu oprostima grijeha indulgencije - što je zatražio nadbiskup Mainza, kako bi otplatio dug, Luther je razradio svoje mišljenje o dogmama Crkve u 95. teza, koje je 31. listopada 1517. objesio na vrata dvorske crkve u Wittenbergu. Taj događaj smatra se početkom Reformacije.

- 1564. U Rimu je umro talijanski kipar, slikar, graditelj i pjesnik Michelangelo Buonarroti. Zastupao je slobodarska politička načela. Iako je želio biti isključivo kipar, dao je istaknut doprinos slikarstvu klasične renesanse, a kao graditelj svojim je arhitektonskim rješenjima nagovijestio barok.

Nasuprot renesansnoj odmjerenosti, djela su mu nabijena snagom i unutarnjom dramom. U arhitektonskim realizacijama uspješno je ostvario jedinstvo plastičnog dojma, posebno u preuređenju campidoglia i bazilici Svetog Petra u Rimu, gdje je modificirajući prethodni plan stvorio monumentalni prostor s dominantnom kupolom. Slikarstvu pristupa skulpturalno i smiono.

- 1784. Rođen je talijanski violinist i skladatelj Niccolo Paganini. Svojom nenadmašnom virtuoznošću i temperamentnim sviranjem izazivao je na brojnim gostovanjima širom Europe frenetično oduševljenje publike. Uvelike je utjecao na stil izvođenja violinske glazbe, postavši najvećim virtuozom svih vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije