Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1115. Papa Pascal II priznao je red Malteških vitezova osnovan u Jeruzalemu, gdje su pored crkve Svetog Ivana imali samostan i azil za bolesnike i putnike. Kasnije su dobili zadatak da brane Svetu zemlju.

- 1564. U Pisi rođen Galileo Galilei, talijanski astronom i fizičar, jedan od najzaslužnijih za mnoga otkrića kako na području proučavanja kretanja planeta tako i kretanja na Zemlji.

- 1573. U Zagrebu je, nakon sloma seljačke bune, pogubljen vođa ustanka Matija Gubec.

- 1763. Mirovnim ugovorom u Hubertsburgu okončana su neprijateljstva Austrije i Pruske u sedmogodišnjem ratu. Pruska je zadržala Šleziju koju je preuzela od Austrije i postala je jedna od vodećih europskih vojnih sila.

- 1857. Umro ruski skladatelj Mihail Ivanovič Glinka, tvorac ruskog nacionalnog stila romantičarske epohe. Njegove opere "Život za cara" i "Ruslan i Ljudmila" imale su značajan utjecaj na razvoj ruske opere u 19. stoljeću.

- 1922. U Hagu je održana prva sjednica stalnog Međunarodnog suda pravde koji je 1920. osnovala Liga naroda radi rješavanja sporova među državama. Novi Međunarodni sud osnovan je pri Ujedinjenim narodima poslije Drugog svjetskog rata kada je ukinuta Liga naroda.

- 1928. Iz Beograda prema Zagrebu poletio je prvi zrakoplov jugoslavenske civilne avijacije "Potez 29-2", jedina letjelica prve jugoslavenske zračne kompanije "Aeroput". Prvi putnici bili su direktor zračne kompanije i pet novinara.

- 1942. Procijenivši da nisu u stanju obraniti grad, Britanci su u Drugom svjetskom ratu predali Singapur japanskim snagama. To se smatra najvećim vojnim porazom Velike Britanije u njenoj vojnoj povijesti.  

- 1971. Velika Britanija je prešla na decimalni novčani sustav, umjesto dotadašnjih funti, šilinga i penija.

- 1989. Deset godina nakon što je Moskva poslala svoje trupe da podrže prokomunističku vladu u Kabulu, posljednji sovjetski vojnici napustili su Afganistan. U desetogodišnjem neobjavljenom ratu poginulo je 15 000 sovjetskih vojnika i najmanje 100 000 Afganistanaca.

- 1990. Velika Britanija i Argentina obnovile su diplomatske odnose, prekinute 1982. u vrijeme rata za Foklandske otoke.

- 1993. Slovački parlament izabrao je ekonomistu Mihala Kovača za prvog predsjednika novoformirane države Slovačke, nakon raspada Čehoslovačke.

- 1996. Bosanska vlada je priopćila da je u ratu 1992-95. nestalo oko 30 000 ljudi, od čega preko 22 000 civila i oko 2 500 pripadnika oružanih snaga.

- 1999. U Keniji je uhićen lider kurdskih pobunjenika Abdulah Odžalan i isporučen Turskoj, gdje je osuđen na smrt zbog izdaje i prebačen u otočki zatvor Imrali.

- 2002. Predsjednik SAD George Bush objavio je da njegova zemlja ima alternativni plan za smanjenje emisije plinova, koje je regulirano Protokolom o globalnom zagrijavanju u Kjotou 1997. Iako emitiraju četvrtinu količine plinova, koji stvaranja efekt "staklene bašte", SAD su odbacile Protokol iz Kjotoa zbog štete po nacionalnu industriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije