Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan


- 1461. U Dubrovniku je rođen hrvatski pjesnik Đore Držić. Smatra se da je Držićev "Kanconijer" postojao prije nego što su mu pjesme, nepotpisane i pomiješane s onima drugih autora, uvrštene u "Zbornik Nikše Ranjine" 1507. godine. Pisao je pod utjecajem trubadurske poezije. Tek je u Dablinu 1965. godine rukopis zbirke Držića otkrio raspon opusa po kojima se on smatra jednim do naših najstarijih petrarkista i začetnika hrvatske dramske pastorale. 

- 1793. U Parizu je umro veliki talijanski komediograf Carlo Goldini. Napisao je više od stotinu komedija prikazujući sve društvene slojeve. Poznate su mu "Ribarske svađe","Tvrdica", "Kockar" itd. 

- 1911. U Tampicu, Ilionis, rođen je američki političar Ronald Wilson Reagan. Bio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država od 1981. do 1989. godine. Poznat po svom konzervativnom republikanizmu i gorljivom antikomunizmu. 

- 1939. Knez Pavle Karađorđević, glavni kreator politike Kraljevine Jugoslavije povjerio je mandat za sastav Vlade Dragiši Cvetkviću s glavnom zadaćom da riješi "hrvatsko pitanje", što je rezultiralo stvaranjem Banovine Hrvatske s određenom autonomijom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije