Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1885. Na Međunarodnoj konferenciji u Berlinu priznato je belgijsko osvajanje Konga, golemog i bogatog područja Afrike koje je belgijski kralj Leopold II počeo osvajati još 1876. godine.

- 1917. Meksiko je postao federativna republika sastavljena od 29 saveznih država s dva teritorija i jednim federalnim distriktom (glavni grad i njegova okolica) na temelju novoga meksičkoga Ustava čijim je usvajanjem završena dugogodišnja krvava borba između meksičkih frakcija.

- 1927. U Zagrebu je umro povjesničar umjetnosti, političar i slikar i književnik Izidor Kršnjavi. Godine 1877. postaje prvim profesorom povijesti umjetnosti na Zagrebačkom sveučilištu i prvi ravnatelj Strossmayerove galerije i starih majstora u Zagrebu. Pisao je pjesme, objavio romane "Božji Vitez" i "Božji sirotan", te prijevod Danteove "Božanske komedije".

- 1945. Na Jamajci je rođen Bob Marley, punim imenom Robert Nesta Marley, kralj reggae glazbe. Naslijeđe ropstva i svijest o afričkoj domovini uvijek se osjećalo u njegovoj glazbi. Marley je umro od raka 11. svibnja 1981. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije