Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1536. Utemeljen je Buenos Aries, glavni grad Argentine, koji se zbog svojega geometrijski zacrtanog plana ulica i trgova, s prostranim zelenim površinama ubraja među najljepše gradove svijeta. Prvo naselje na mjestu današnjeg grada osnovao je Pedro de Mendoza, španjolski konkvistador.

- 1829. U Renthendorfu je rođen njemački zoolog Alfred Edmmund Brehm. Godine 1869. osnovao je znameniti "Akvarij", dotad neviđen u svijetu. U prirodnoj stijeni dao je izdubiti prostore u kojima su bili smješteni birani primjerci najrazličitijih životinjskih vrsta. Autor je poznatih djela o životu životinja.

- 1848. U gradu Guadalupe Hidalgo sklopljen je, nakon dvogodišnjeg rata, mir između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Vojnički poražen, Meksiko je morao, uz naknadu od 15 milijuna dolara, predati SAD-u velika područja Teksasa, Novog Meksika, Arizone i Kalifornije, čija ukupna površina iznosi više od milijun četvornih milja.

- 1882. U Dublinu je rođen irski književnik James Joyce, jedan od utemeljitelja modernog romana, veliki eksperimentator u pripovjedačkim oblicima ("Dublinci", "Portret umjetnika u mladosti"). Najpoznatiji je njegov roman "Uliks", u kojemu se koristi tehnikom struje svijesti. Djelo je parodija zapadne civilizacije i niz godina cenzura ga je zabranjivala u Engleskoj i Americi.

- 1907. Umro je ruski kemičar Dimitrij Ivanovič Mendeljev, koji je otkrio periodični sustav kemijskih elemenata i utvrdio da svojstva tih elemenata ovise o njihovoj atomskoj težini.

- 1970. U svojoj kući na sjeveru Walesa, u 98. godini života, umro je engleski filozof, logičar, matematičar i društveni reformator Betrand Russell. Russell je dao veliki doprinos razvoju znanosti i posvetio se borbi za mir, a protiv "ludila hladnog rata". Bio je protivnik nuklearnih demonstracija i zatvaran. Godine 1950. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

- 1996. U Los Angelesu, u 84. godini života umro je plesač, pjevač, i redatelj Gene Kelly. Za film "Amerikanac u Parizu" dobio je 1951. Oscara u kategoriji najboljeg filma, a 1985. od Instituta za američki film nagradu za životno djelo. Rođen je 23. kolovoza 1912. godine u Pittsburghu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije