Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1797. U Lichenthalu pokraj Beča rođen je austrijski skladatelj Franz Schubert, jedan od stvaralaca romantičnog glazbenog stila. Sa 17 godina postao je pomoćni učitelj i napisao svoju prvu majstorsku solo pjesmu "Greta za preslicom". Od tada ih je napisao 630. Umro je od trbušnog tifusa u Beču, 19. studenoga 1828. godine u 31. godini života.

- 1872. U Zanesvilleu je rođen američki pisac Zane Grey. Stekao je široku popularnost svojim pustolovnim romanima o svijetu kauboja i Divljem zapadu. Napisao je 50-ak romana, od kojih su mu najpoznatiji "Tajanstveni jahač", "Grmljavina stada" i "Jahači rumene kadulje". Umro je 23. listopada 1939. u Altadeni.

- 1921. Rođen je američki pjevač talijanskog podrijetla Mario Lanza. Proslavio se talijanskim balkanističkim repertoarom.

- 1933. Umro je engleski književnik John Galsworthy. Pisao je pripovjetke, stihove, napisao 25 drama, a najvažniji su mu romani. Prve radove potpisuje pod pseudonimom John Sinjohn. Minuciozni "realizam činjenica" koji počesto prelazi u naturalističko detaljiziranje izbija i u njegovu glavnom djelu, ciklusu romana o obitelji Forsyte. Rođen je 14. kolovoza 1867. godine u Kingston Hillu, Surrey.

- 1950. Predsjednik SAD-a Harry Truman naredio je američkim znanstvenicima da naprave vodikovu ili termonuklearnu bombu.

- 1971. Trojica američkih astronauta Shepard, Mitchel i Roos u "Apolu 14" lansirani su prema Mjesecu. Na području Fra Maura na Mjesecu njih su trojica provela 33 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije