Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1737. Umro je hrvatski književnik i povjesničar Ignjat Đurđević, pripadnik stare vlastelinske obitelji Đurđevića. Nakon pohađanja Isusovačke gimnazije u Dubrovniku, 1693. godine postao je članom Velikog vijeća i preuzeo je neke dužnosti namijenjene mlađim plemićima.

Bio je knezom na Šipanu, gdje su ga ogovarali zbog neprilične razuzdanosti, a zatim je kao nadzornik monopola žita bio odgovoran za ozbiljan manjak. Nakon svih nedaća Đurđević odlazi u Rim i pristupa isusovcima.

Bio je uspješan nastavnik više kolegija na učilištima svojega reda, kojeg napušta 1707. godine.i u Dubrovniku postaje benediktinac i krsno ime Niko mijenja u redovničko Ignjat. Uz redovite se dužnosti propovjednika i opata u razdoblju od 1713. do 1723. godine intenzivno posvećuje književnom radu.


- 1793. U Parizu je giljotiniran francuski kralj Luj XVI. Njegovi ministri Turgot i Necker uzalud su nastojali spasiti monarhiju od francuskog sloma. Svi pokušaji reforme slomili su se na otporu visokog plemstva i dvora koji je predvodila kraljica Marija Antoaneta.

Na rubu bankrota morao je sazvati generalne staleže, a zatim je izbila Francuska revolucija. Godine 1791. uhvaćen je u bijegu, te ga u rujnu 1791. revolucionarni Konvent svrgava s prijestolja, a zatim zbog veleizdaje osuđuje na smrt.


- 1912. Rođen je kemičar Konrad E. Bloch koji se veći dio života bavio proučavanjem kolesterola. Dobitnik je Nobelove nagrade 1964. godine.

- 1918. Rođen violončelist Antonio Junigro. Bio je dirigent, pedagog i komorni glazbenik. Studirao je u Parizu i Milanu. Bio je profesor na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, a 1954. godine osnovao je Ansambl zagrebačkih solista. Snimio je veliki broj gramofonskih ploča, a posebno se ističe snimka Straussova 'Don Quijotea'.

- 1938. Umro francuski filmski redatelj i producent Georges Melies prvi filmski redatelj i uopće prvi sineast na svijetu.

- 1954. U SAD-u je porinuta prva podmornica na atomski pogon 'Nautilus'. To je prva podmornica koja je prošla Sjeverni pol ploveći ispod ledenog pokrova Sjevernog ledenog mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije