Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1706. U Bostonu rođen američki državnik i ugledni znanstvenik Benjamin Franklin. U fizici je stekao zasluge kao tvorac nove teorije elektriciteta. Uz ostalo, Franklin je jedan od autora Deklaracije neovisnosti i potpisnik mira s Engleskom. Surađivao je u stvaranju američkog Ustava te je bio istaknuti borac protiv ropstva.

- 1928. U Zagrebu umro istaknuti pravni povjesničar Vladimir Mažuranić, sin hrvatskog književnika i bana Ivana Mažuranića. U sudskoj i upravnoj struci Mažuranić se bavio ponajviše proučavanjem zemljišnih odnosa u kućnim zadrugama, zemljišnim zajednicama te plemićklim općinama.

- 1944. Savezničke snage počele su kod Monte Cassina proboj čvrste njemačke "Gustavove linije", koja se protezala preko najvišeg dijela Apeninskog poluotoka, naišavši na ogorčen otpor pripadnika 1. njemačke padobranske divizije.

- 1961. Po nalogu Moisa Čombea, biljeli plaćenici ubili su zakonitoga kongoanskog premijera Patricea Lumumbu, tvorca kongoanske nezavisnosti i heroja "crne" Afrike.

- 1966. Od 15. do 17. siječnja u Nigeriji je izvršen vojni udar. Predsjednik Baleve je ubijen, a na vlast dolazi general Ironski.

- 1991. Točno u ponoć po srednjoeuropskom vremenu SAD su počele operaciju Pustinjska oluja razornim zračnim napadom na Kuvajt i Irak.

- 1955. Japanski grad Kobe pogodio je potres u kojem je život izgubilo više od 6400 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije