Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 -  1665. godine u Castresu je umro Pierre de Fermat, francuski matematičar, utemeljitelj moderne teorije brojeva i s Pascalom, računa vjerojatnosti. Neovisno o Descartesu, otkriva temeljna načela analitičke geometrije i diferencijalnog računa. Rođen je 17. kolovoza 1601. u Beaumont de Lomagneu.

 - 1821. godine  u duhu Svete alijanse, tri konzervativne sile: Austrija, Rusija i Pruska na 2. kongresu u Ljubljani odlučile su da austrijske postrojbe vrate na prijestolje napuljskog kralja i da se vojnom intervencijom uguši revolucija u Piemontu, na Siciliji i Sardiniji. Sveta alijansa propala je burne i revolucionarne 1848. godine.

 - 1839. godine slikar Luis Jacques Mande Deguerre prikazao je u Parizu svoj pronalazak, fotografiranje pomoću srebrne ploče.

  - 1876. godine u San Franciscu rođen je američki književnik Jack London. U mladosti fizički radnik, k tome samouk, u kratkim pričama i romanima snažno izražava sukob ljudi jake volje s društvom i prirodom.

 - 1940. godine u Zagrebu je umro Robert Frangeš Mihanović koji je uz Roberta Valdeca začetnik modernog hrvatskog kiparstva. Radio je spomenike, portrete, sitnu i dekorativnu plastiku.

 1942. godine u Washingtonu je na sjednici vojnih predstavnika Velike Britanije i SAD-a, kojoj su nazočili i premijer Churchill i predsjednik Roosevelt, odlučeno da se dio američkih vojnika prebaci u Sjevernu Irsku, kao i da počnu pripreme za iskrcavanje u sjevernu Afriku.


 - 1976. godine u Wallingfordu, pokrajini Oxfordshire, umrla je slavna britanska književnica i dramaturginja Agatha Christie, autorica brojnih detektivskih romana, općenito prihvaćena kao "kraljica krimića", posebice onih u kojima su glavni likovi H. Poirot i Miss Marple.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije