Dobrodošli svi studenti, bez obzira je li njihov kanton platio troškove

Radiosarajevo.ba
Dobrodošli svi studenti, bez obzira je li njihov kanton platio troškove

Studentski centar Sarajevo vršit će od 7. do 17. septembra zaduživanje studenata u studentskim domovima u novoj akademskoj godini koji su ispunili kriterije bez obzira na to da li dolaze iz kantona koji su izmirili obaveze prema toj ustanovi ili ne.

Direktor Studentskog centra Emir Kadrić zamolio je nosioce vlasti u kantonima da se, uz pomoć Studentskog centra, dodatno angažiraju kako bi se nastavilo sa sufinansiranjem smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima i tako za oko 2.000 studenata u studentskim domovima u Sarajevu odnosno 3.500 u FBiH omogućili adekvatni uvjeti za školovanje "uglavnom dobrih, vrijednih i redovnih studeanta".

"Trenutno nemamo izjavu nijednog od potpisinika ugovora o sufinansiranju smještaja i ishrane studenata da je odustao od ranije potpisanih sporazuma i ugovora i načina subvencioniranja. Nijedan dosadašnji sudionik u sufinansiranju (kantoni, Federalna vlada, Distrikt Brčko) nije izrazio nikakvo drugo mišljenje", kazao je Kadrić u izjavi za Fenu.

Po njegovim riječima, resorno federalno ministarstvo redovno izmiruju obaveze za smještaj i ishranu oko 300 studenata u studentskim domovima. To ministarstvo sudjeluje u finansiranju smještaja i ishrane studenta iz Goražda, Livna i RS-a.

Dugovanja kantona premašila milion KM

Obaveze prema Studentskom centru izmiruje i KS kao osnivač te ustanove, a rukovodstvo tog kantona trebalo bi uskoro posjetiti studente smještene u studentskim domovima da bi se uvjerilo u uvjete u kojima borave.

Kadrić je naglasio da će Studentski centar, bez obzira na činjenicu da određeni potpisnici ugovora o sufinansiranju ne izmiruju redovno svoje obaveze, ipak u cijelosti biti u funkciji studenata i nijednom studentu koji je stekao uvjete neće uskratiti elementarna prava na ishranu i smještaj u studentskim domovima.

Upozorio je da je redovno izmirivanje obaveza za smještaj i ishranu studenata u sarajevskim studentskim domovima preduvjet za normalno funkcioniranje Studentskog centra i redovno izmirivanje njegovih obaveza prema dobavljačima. "S tim u vezi obratili smo se kantonalnim vladama, premijerima i ministrima", kazao je Kadrić.

On je naglasio da je Studentski centar Sarajevo, zahvaljujući razumijevanju dobavljača, ipak na vrijeme pripremio objekte za useljenje studenata, naročito kuhinju na Bjelavama, da bi se što prije pripremili za uvođenje HACCP sistema, koji se odnosi na sigurnost prehrambenih proizvoda.

Prema posljednjim podacima, ukupna dugovanja kantona, koji sudjeluju u troškovima smještaja i ishrane studenata, iznose oko 1.100.000 KM, a najveći dužnici su SBK i USK.

Direktor sarajevskog Studentskog centara Kadrić kaže da svi studentski centri u FBiH bilježe određena potraživanja, te da su dužnici uglavnom isti.

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije