Doboj: 'Smjernice za psotupanje u slučajevima nasilja nad djecom'

Radiosarajevo.ba
Doboj: 'Smjernice za psotupanje u slučajevima nasilja nad djecom'

Dokument Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH "Smjernice za postupanje u slučajevima nasilja nad djecom" prezentiran je danas u sali Skupštine općine Doboj. 

Veliki broj predstavnika centara za socijalni rad, policijskih uprava, zdravstvenih ustanova, te osnovnih i srednjih škola iz oko 15 općina regiona Doboj učestvovalo je u radionici vježbanja najbolje reakcije ukoliko se primijeti da je neko dijete doživjelo ili trpi nasilje.

Sam dokument sadrži detaljna uputstva za postupak koji svaki od ovih sektora treba poduzeti u ovom slučaju. 

Cilj projekta je da informira javnost i podigne svijest o pravima djeteta, te o zaštiti djece od svih oblika mentalnog i fizičkog nasilja, povreda, zloupotrebe, zanemarivanja, nemarnog odnosa, maltretiranja, eksploatacije, kao i seksualne zloupotrebe djeteta. 

"Recimo NE nasilju nad djecom" je regionalni projekt UNICEF-a koji finansira Evropska Unija, a koordinira Centar za Promociju Civilnog Društva (CPCD) koji je član Mreže NVO-a za eliminaciju nasilja nad djecom (NEVAC). 

Bosna i Hercegovina je prihvatajući obaveze iz člana 19. UN Konvencije o pravima djeteta postala obavezna da preuzme sve odgovarajuće zakonodavne, administrativne, socijalne i obrazovne mjere radi zaštite djeteta od svih oblika nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, saopćeno je iz Via Medie. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije