Dobili smo EYOF - sada treba početi raditi

Radiosarajevo.ba
Dobili smo EYOF - sada treba početi raditi


''Pozivam sve nadležne državne institucije da odmah počnu promišljati o organizaciji 13. po redu Zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), za čiju organizaciju, kako je odlučeno na generalnoj sjednici Skupštine Evropskog olimpijskog komiteta, dobivaju građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva'', poručio je ministar privrede Kantona Sarajevo, Emir Hrenovica.

''Sarajevo dobiva povjerenje za organizaciju prvog većeg takmičenja međunardnog karaktera, koje je prilika za promociju grada i države i šansa da dokažemo i sebi i svijetu da posjedujemo odlične ljudske i prirodne resurse. Ja kao ministar privrede u KS, svim silama sa svojim kolegama iz Kantonalne vlade maksimalno ću se angažovati da već od sutra krenemo u realizaciju potrebnih komponenti koje su preduslov za kvalitetnu organizaciju jednog ovakvog događaja. Podaci govore da je ovo odlična šansa da dočekamo 1500 mladih sportista i drugih gostiju iz 49 evropskih zemalja, ali za cijeli taj projekat Kantonu Sarajevo je potrebna snažna podrška države, jer je ovo historijska prilika za promociju i grada i države, te vraćanje olimpijskog duha u BiH'', kazao je ministar Emir Hrenovica, prenosi Fena.

On je podsjetio da je za organizaciju ovakvog festivala potrebno ispuniti mnoge uslove među kojima je i rekonstrukcija i izgradnja adekvatne infrastrukture i sportskih objekata, tehničke organizacije i realizacije, kao i iznalaženja i pripreme ljudi koji će učestvovati u cijeloj organizaciji, što iziskuje i velike finanasijske zahtjeve.

''Maksimalna promocija organizacije Olimpijade, za koju je Sarajevo dobilo povjerenje, je i prilika da privučemo strane investitore koji će ulagati u izgradnju infrastrukture potrebne za organizaciju zimskih sportskih igara. Prije par dana, sa kolegama iz Vlade KS prisustvovao sam na Bjelašnici i Igmanu, prezentaciji KJP ZOI'84 za realizaciju planiranih projekata u okviru priprema za predstojeću Turističku zimsku sezonu 2012./2013., kao i za ostale planirane aktivnosti koje namjeravaju poduzeti u narednom periodu, a na tragu su potrebnih kapaciteta i za organizaciju Olimpijskih igara mladih 2017. godine. Oduševljen sam činjenicom da su se u posljednje vrijeme intezivirala ulaganja u infrastrukturu, što je preduslov za bolje korištenje prirodnih potencijala i turističke ponude na našim olimpijskim ljepoticama'', zaključio je Hrenovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije