Do petka rekordne temperature, pročitajte savjete ljekara

Radiosarajevo.ba
Do petka rekordne temperature, pročitajte savjete ljekara

Bosnu i Hercegovinu je zahvatio treći toplotni val u ovoj godini. Temperature neprekidno rastu, a maksimum se očekuje sutra i prekosutra kada će temperature dostići visoke vrijednosti. Jučer je u gradovima u BiH mjereno i do 40 stepeni.

"Biće dosta toplo, može se desiti i rekord, to zavisi i od lokalnih uslova. Tek za vikend nam dolazi osvježenje", potvrdio je za Radiosarajevo.ba meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH Željko Majstorović. 

Vikend će proći u znaku svježijeg vremena, ali bez izgleda za veću količinu padavina. Već početkom sljedeće sedmice slijedi porast temperature.

"Ovaj period će biti iznad prosjeka što se tiče temperature, a ispod prosjeka što se tiče padavina, sve ukazuje na sušu", rekao nam je Majstorović.

I u septembru visoke temperature

Zanimalo nas je i kakvo nas vrijeme očekuje u septembru, da li će se visoke temperature nastaviti i poslije augusta, te da li možemo očekivati više padavina.

"Što se tiče septembra sve europske meteo stranice pokazuju da će i septembar biti topliji od višegodišnjeg prosjeka. Nastavlja se period visokih temperatura, ali će i septembar biti deficitaran što se tiče padavina. Suša se nastavlja, pa ćemo imati puno više sunca i vedrijih dana nego kiše i oblaka", zaključio je Majstorović.

 

Savjeti ljekara

Ljekari savjetuju građanima da zbog visokih temperature izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana, odnosno da se ne izlažu direktno uticaju sunčevih zraka u periodu od 10 do 17 sati.

Također, potrebno je unositi redovno dovoljne količine tečnosti, a najviše se preporučuje obična voda, te izbjegavati alkohol, gazirana pića i pića s previše kofeina i šećera, te se preporučuju manji i češći obroci.

Preporučuje se lagana i široka odjeća, po mogućnosti svjetle boje i od prirodnih vlakana. Na glavu treba staviti pokrivalo i sunčane naočale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije