Dnevni centar za djecu - dokaz da možemo bolje

Radiosarajevo.ba
Dnevni centar za djecu - dokaz da možemo bolje

Tekst prenosimo sa portala Manjine.ba.


U sarajevskom Dnevnom centru za djecu koja obavljaju rad na ulici svakodnevno boravi oko dvadesetak djece. Najčešće Romi, tinejdžeri i mlađi, svakodnevno su tu u periodu od 8 do 19 sati. Mogu se okupati, nešto pojesti ili promijeniti odjeću, a uglavnom su tu, svakoga dana, ista, dobro poznata lica.

Djeca u Centar dolaze, najčešće, sama – vraćajući se nakon prvog puta, kada, uglavnom, dođu tako što ih socijalne ekipe Centra za djecu zateknu u prosjačenju, te ‘pokupe’ s ulice.

Ekipa portala Manjine.ba provela je jedan dan s njima. Ispred kamere ne smiju (neki neće), a, iako su pustili da ih snimimo, bilo je to samo s leđa. “Neću da me neko vidi”, stidno, a ponosno – zabacujući pramen smeđe kose – govori nam jedna od prisutnih djevojčica.

A toplina i ljubaznost uposlenih i volontera osjeti se već na samom ulasku u Centar koji se nalazi u sarajevskoj ulici Jezero 1. Pored toga što se brinu da su njihovi 'gosti' toga dana u toplom, da nisu gladni i da su čisti, zaposlenici Centra čine sve i da djecu obrazuju.

Sadržaj je različit, ovisno od uzrasta, i ovisno od toga da li dijete pohađa školu ili ne. Ako su školskoga uzrasta, u Centru će dobiti priliku da urade domaću zadaću.

“Za tri godine rada smo 65 djece uključili u redovan školski proces i redovno ih pratimo”, kazala je u intervjuu za portal Manjine.ba Kanita Kulić, koordinatorica Centra.

Nakon učenja, za ‘goste’ je omogućen rekreativni sadržaj. Volonteri intenzivno rade s njima, a djeci je omogućeno da rade na računaru, gledaju crtane filmove, a, nerijetko, za njih se organiziraju specijalne radionice i sportske aktivnosti.

“Svaki dan je, zapravo novi dan u Dnevnom centru i nikada nije isti kao prethodni jer je uvijek interesantno, naročito zato što djeca sa kojom radimo su jako interesantna i jako specifična. Ista kao i sva ostala djeca, ali puno bogatijeg iskustva koje je i nama, radnicima centra, interesantno”, rekla je Kulić za portal Manjine.ba.

U našem videu pogledajte kako nam je bilo u Dnevnom centru za djecu, kao i intervju sa Kanitom Kulić.

Doznajte više o Centru iz sljedećeg videa:

Uzimajući u obzir tešku situaciju u našoj zemlji, uvijek je lijepo vidjeti primjer pozitivnog djelovanja institucija i pojedinaca koji ovaj svijet čine bar malo ljepšim mjestom. Sarajevski Dnevni centar za djecu sa ulice je definitivno jedan od svjetlijih primjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije