Dnevna doza jugonostalgije: Kako su nekada izgledali omiljeni proizvodi (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Dnevna doza jugonostalgije: Kako su nekada izgledali omiljeni proizvodi (FOTO)
/ FOTO: Photogalerija.com

U Bosni i Hercegovini prvi tvornički vizualni identiteti počeli su se izrađivati od 1960. godine. Kreativni slikar Đurić Đuro – Đuka je već tada vrijedno radio na svojim djelima.

Tako, ovim putem predstavljamo tridesetak dijela – predlošci za dizajn proizvoda. Ovo je dobar pokazatelj da se u rano socijalističko doba ovoj djelatnosti pristupalo s ozbiljnog aspekta iako je tada bila tek u povojima.

Piše: Srećko Ignjatović, Photogalerija.com

Kreativni slikar, Đurić Đuro-Đuka s ondašnjim alternativnim likovnim trendom imao je neobično punu slobodu u odabiru stila kojim će predstaviti neko poduzeće ili proizvod. Narudžbe su dolazile isključivo zbog želje pojedinih poduzeća da stvore prepoznatljivo ime ili brend, kako bi se to danas reklo. Naravno da pomenuti umjetnik nije stvarao pod pritiskom tržišnih zakona, jer u to doba nisu funkcionirali, niti se takmičio s konkurencijom koja u socijalističkoj, planskoj privredi nije imala nikakvu ulogu.

Galeriju fotografija - predlošci za dizajn proizvoda - smo nazvali „Skriveni dizajn – dizajn ponosa i nostalgije“ iz razloga da čitaocima skrenemo pažnju da otkriju koliko je zapravo bila razvijena vizualna kultura u to doba, koja predstavlja važan dokument i koja iz neobičnog ugla pokazuje način života i rada iz neke ne tako davne prošlosti. Takve okolnosti omogućile su umjetnicima da dio radova kreiraju i po mjeri svoje umjetničke duše, te prema vlastitim likovnim afinitetima.
 
Cilj je da se u široj javnosti probudi interes za ovu temu, interes koji će biti inspiriran nekom mješavinom prkosa, ponosa i nostalgije, posebno ako se uzme u obzir da je upravo nedostatak interesa za proizvode doveo da u konačnici istih nema. Gledajući fotografije pretpostavljamo da niko nije imun i hladan prema onome što je imao u svojoj mladosti, u jednom od ljepših životnih perioda. Upravo kroz ovu skromnu, ponosnu zbirku želimo na trenutak čitaoce vratiti u nekadašnje vrijeme i dopustiti im da se prisjete predmeta koje možda i dan danas imaju u svojim stanovima, tavanima… 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije