Djeca u konfliktnim razvodima često su instrument u rukama roditelja

Radiosarajevo.ba
Djeca u konfliktnim razvodima često su instrument u rukama roditelja

Razvod braka je za svako dijete stresno iskustvo koje izaziva brojne emocionalne reakcije, čak i onda kada roditelji uspijevaju pronaći miran put do raskida. 

Traume djece uvećavaju se u procesima konfliktnih razvoda. Roditelji koji se razvoda često zaboravljaju da, uprkos tome što prestaju biti bračni drugovi, ne smiju prestati biti roditelji.

U takvim situaciji prava djece štite Porodični zakoni FBiH i RS, te nadležne institucije, prvenstveno centri za socijalni rad, sudovi i organi unutrašnjih poslova. Međutim - da li su djelatnici tih institucija dovoljno osposobljeni za to? 

Ombudsmenima se, umjesto djece, žale roditelji

Ombudsmani za ljudska prava u BiH izradili su prvi cjeloviti Izvještaj o djeci u konfliktnim razvodima, a objavljen je povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana djeteta. 

"Izrada ovog izvještaja je bila pitanje vremena, jer, od osnivanja odjela za prava djece, od juna 2009, najveći broj žalbi koje smo zaprimili odnosio se upravo na slučajeve razvoda. Ono što je bilo indikativno je da su nam se najčešće obraćali roditelji, a ne djeca. Svjesni toga, krenuli smo u izradu izvještaja koji donosi niz preporuka za nadležen institucije", rekla je danas na konferenciji za medije Aleksandra Marin Diklić, šefica Odjela za praćenje prava djece institucije Ombudsmena za ljudska prava.

U izradi izvještaja učestvovali su centri za socijalni rad, sudovi, organi unutrasnjih poslova, ministarstva pravde, udruženja samohranih roditelja te niz nevladinih organizacija koje se bave pravima djece. 

U izradi i finansiranju izvještaja učestvovala je organizacija Save the Children. 

Svaki deseti brak u Federaciji završi razvodom

Direktor ove organizacije u našoj zemlji, Ahmed Pjano, rekao je kako su, prema zvaničnim statistikama, razvodi braka u našoj zemlji u porastu, te da se svaki deseti brak u Federaciji, te šesti brak u RS završavaju razvodom. 

"Roditelji koji bi u takvim situacijama trebali biti podrška djetetu, najčešće se bave sami sobom. U sukobima roditelja djeca se često koriste kao oružje. Manipulacija djecom jedan od najčešćih primjera ugrožavanja prava djeteta u procesima razvoda, a najčešće se malverzacije vrše od strane jednog roditelja u konfliktu", rekao je Pjano. 

Cilj ovog izvještaja nije da spriječi razvode odraslih osoba, već da u tim procesima maksimalno zaštiti djecu. S tim ciljem, u izvještaju su posebno obrađene teme: 

  • Problem izdavanja putnih isprava za dijete
  • Međunarodne otmice djece od strane jednog roditelja i plaćanje alimentacije
  • Održavanje neposrednih/ličnih kontakata roditelja i djece, te
  • Alimentaciona potraživanja

Kako su najavili iz ureda Ombudsmana, izvještaj će uskoro biti dostupan na njihovoj web stranici


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije