Djeca u BiH sve češće ne idu ni u osnovnu školu

Radiosarajevo.ba
Djeca u BiH sve češće ne idu ni u osnovnu školu

Iako je u BiH gotovo ostvareno univerzalno osnovno školovanje, procenat neupisane djece u škole i dalje se povećava, te se procjenjuje da je sada dostigao 4% od ukupnog broja djece koja se trebaju upisati u školu.

Podatak je ovo iz studije 'Nepohađanje i napuštanje obrazovanja' urađene za potrebe programa 'YERP-Program zapošljavanja i zadržavanja mladih'.

''Posebne probleme u sticanju odgovarajućeg obrazovanja imaju djeca s poteškoćama u razvoju i onesposobljenjima. Isto to važi, ali iz različitih razloga, i za mnoge etničke manjine. Skoro 32 odsto onih koji završe osnovnu školu (uzrast od 6 do 15 godina), ne nastavlja sa srednjom školom, piše stranica zasvakodijete.ba.

''Osim toga, ovaj broj skriva značajne razlike između učenika iz siromašnih i bogatijih domaćinstava: 43 odsto iz prve i 23 odsto iz druge grupe učenika ne nastavljaju sa srednjim obrazovanjem. Ovaj raskorak još je izraženiji u visokom obrazovanju, gdje samo 9,3 odsto učenika iz siromašnih porodica pohađa fakultet, dok je procenat učenika iz bogatih porodica tri puta veći – 27,3 odsto'', rezultati su studije.

Siromaštvo i slab uspjeh

Zbog niskog stepena obrazovanja, siromaštvo se zadržava iz generacije u generaciju. Iznenađujućih 31,5 odsto učenika koji završe osnovnu školu ne nastavljaju pohađati srednju školu. Prema podacima Studije, razlog za ovo su siromaštvo i slab uspjeh.

Posebno je ugrožena romska populacija, i prema nekim izvorima, samo 15 % romske djece pohađa osnovno obrazovanje – ili čak i manje. Među posebno rizične grupe spadaju i djeca s poteškoćama u razvoju, kao i djeca roditelja s niskim stepenom obrazovanja. 

Najčešći razlozi nepohađanja i napuštanja osnovne i srednje škole su teško materijalno stanje u porodici, nedostatak podrške roditelja, gubljenje volje i želje za školovanjem, te problemi sa zakonom, rezultati su istraživanja. U nešto manjem broju slučajeva navodi se i neodgovarajuće obrazovanje roditelja, zasnivanje bračne ili vanbračne zajednice, zahtijevanje roditelja od djeteta da radi i slični problemi.

Stopa upisa u škole u BiH komparativno jeste visoka i iznosi 94 odsto školskih obveznika (mladih i djece). Kada je riječ o srednjem obrazovanju, prvenstveno se izdvajaju mladi koji su u sukobu sa zakonom i mladi iz porodica u stanju socijalne potrebe.

''Svi navedeni razlozi dobijeni istraživanjem su ozbiljni problemi koje bi se trebalo pomno pratiti, kako u školama, tako i u ostalim nadležnim institucijama. Da bi se moglo raditi na rješavanju tih problema, potrebno je identificirati djecu i mlade koji spadaju u tu kategoriju, odnosno ažurnom bazom podataka i umreženošću institucija nadležnih za obrazovanje obezbijediti protok informacija kako bi se identificirala ova kategorija, a time i lakše djelovalo na suzbijanju problema neupisivanja i napuštanja školovanja'', jedna je od preporuka Studije.

Osnovno obrazovanje je pravo svakog djeteta

Studija potcrtava da bez obzira na to što pravo na obrazovanje jeste osnovno ljudsko pravo, mnoga djeca i mladi u BiH ne mogu to ostvariti zbog brojnih razloga koji im stoje na putu:

''Prvenstveno, osnovno obrazovanje bi zaista, a ne samo prividno, trebalo biti besplatno, što podrazumijeva obezbjeđivanje udžbenika, pribora i svesaka svakom učeniku, besplatnu užinu i prevoz do škole'', kaže se u studiji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije