Djeca izložena opasnostima u nelegalnim vrtićima

Radiosarajevo.ba
Djeca izložena opasnostima u nelegalnim vrtićima

Tramvajska stajališta, stubovi ulične rasvjete i haustori u posljednjih nekoliko dana preplavljeni su oglasima u kojima se nude usluge višesatnog čuvanja djece, privatnih vrtića i slično.

Međutim, samo rijetki, osim naljepnica sa poznatim likovima iz crtića na prozorima, imaju izložene reklame i nazive vrtića. I u Prosvjetno-pedagoškom zavodu raspolažu informacijama kako je sve više neregistrovanih vrtića, ali ova institucija koja djeluje u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a vrši stručni nadzor samo nad radom predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo koje su u skladu sa zakonom upisane u Registar koji vodi resorno ministarstvo.

"Prosvjetno-pedagoški zavod čini sve što je u našoj nadležnosti, a to je prioritetno pravovremeno informisanje nadležnih službi o ovoj pojavi. Brojne su opasnosti koje vrebaju djecu u objektima koji rade na crno, od zdravstveno-higijenskih uvjeta, osoblja čija se stručnost i zdravlje ne prate i ne kontrolišu, do niza  drugih neophodnih preduvjeta koji se ne provjeravaju i ne kontrolišu, a bitni su za zdrav i nesmetan rast i razvoj djece", kaže Ismeta Brajlović, stručna savjetnica za predškolski odgoj Prosvjetno-pedagoškog zavoda i naglašava kako Udruženje privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo raspolaže informacijama o pojedincima i grupama koji rade bez saglasnosti resornog ministarstva, piše Oslobodjenje.ba.

U Kantonu Sarajevo egzistiraju dvije javne ustanove čiji je osnivač Skupština Kantona (JU Djeca Sarajeva i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja) i 15 privatnih, upisanih u Registar predškolskih ustanova koje rade uz saglasnost resornog ministarstva, a to su PU Amel i Nur, Bilingual Nursery Schooll, Dječiji vrtić Sunce, Behar, Palčić, An-Nur, Predškolska ustanova u sastavu Društvenog centra "Hermann Gmeiner", Predškolska ustanova Dječiji vrtić Sveta obitelj, Blooming Child, Poni, Wogolino, Srce, Tvornica radosti, Sunshine International Pre-School i The International Montessori House.

Pored navedenih ustanova, programe predškolskog odgoja i obrazovanja realiziraju  i tri ustanove za specijalni odgoj i obrazovanje, u kojima su organizirane odgojne grupe predškolske djece s razvojnim i drugim poteškoćama, a to su Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, Zavod Mjedenica i Centar Vladimir Nazor.

Apel roditeljima

Sve ostale ustanove koje nude usluge čuvanja djece nisu u našoj nadležnosti i kvalitet rada u njima, kao i zdravstveno-higijenski uvjeti, te stručnost i zdravlje osoblja koje radi su upitni, zaključuju iz prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a te apeluju na roditelje da informacije potraže i na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade o ustanovama koje rade s odobrenjem u skladu sa Zakonom i u Prosvjetno-pedagoškom zavodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije