Djeca iz Banovića imaju budućnost (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Djeca iz Banovića imaju budućnost (VIDEO)
/ Budućnost je u njima

Prva asocijacija vezana uz gradić Banoviće je crno zlato. Nadaleko poznata nalazišta mrkog uglja su odrednica koja oblikuje život banovićkog kraja i njegovih žitelja. 

Bivša država ovom je gradiću dovela prugu kojom se ugalj razvozio, izgradila infrastrukturu, stambene kvartove, ustanove, dom kulture i škole u centru i okolnim naseljima. Danas Banovići njeguju svoju rudarsku tradiciju i gledaju u budućnost, razmišljajući o izgradnji novih industrijskih objekata poput termoelektrane i cementare. Planiraju i otvaranje Muzeja rudarstva koji bi predstavljao turističku atrakciju. 

Generacije koje stasavaju imat će razloga ostati u ovoj općini, ali šta je to što im se pruža danas? 

Kako žive djeca u banovićkom kraju? 

Zahvaljujući naporima i aktivnostima koje su u posljednje dvije godine poduzeli organizacija Save the Children, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod TK-a, škole, predškolska ustanova te lokalne vlasti općine Banovići, djetinjstvo ove djece postalo je kvalitetnije i sadržajnije. 

Ova općina može se pohvaliti činjenicom da 100 posto djece koja tu žive pohađa program predškolskog odgoja i obrazovanja. To praktično znači da je na osam lokacija širom teritorije Banovića oformljena posebna učionica prilagođena mališanima, osigurana obuka prosvjetnim radnicima koji rade s njima, animirani roditelji da svoju djecu dovode na časove, te organiziran kvalitetan pedagoški rad po obaveznom planu i programu. S obzirom na dosadašnju statistiku u Bosni i Hercegovini po kojoj je u predškolsko obrazovanje bilo uključeno tek između 6 i 12 posto djece, ovo su fantastični rezultati. 

Ohrabrujući rezultati razlog su naše posjete Osnovnoj školi Treštenica u istoimenom brdskom naselju udaljenom desetak kilometara od centra Banovića. 

Već na samom početku razgovora, direktorica Mevlida Mujić nas uvjerava da je najzaslužniji za ovu važnu promjenu u procesu školovanja banovićke djece direktor Predškolske ustanove Ibrahim Rizvić. Od početka je vjerovao da je ovakav korak moguć, uprkos velikoj razuđenosti naselja iz kojih djeca dolaze i nepostojanju infrastrukture. 

„U školskoj godini 2014./2015 u našem je kantonu priprema djece za školu postala obavezna po zakonu. Tako smo u suradnji s organizacijom Save The Children, te kolegama iz Pedagoškog zavoda i Ministarstva obrazovanja TK-a i mi pristupili ovom zadatku. Moram istaknuti veliku pomoć lokalne zajednice i općinskog načelnika, koji su se s nama trudili da se ovaj projekt podigne na najviši nivo i da pokušamo da obuhvatimo svu djecu. Fokusirali smo se na svu onu djecu koja nisu bila upisana u predškolske ustanove, a takvih je samo u protekloj školskoj godini bilo 178. Kada je riječ o ovoj školi, posebno bi se trebalo zahvaliti direktorici, kao i učiteljici Sabini Demirović koja je pokazala jedno veliko iskustvo stečeno putem edukacija u Pedagoškom zavodu, te djecu tako lijepo prihvatila i pripremila za prvi razred.   

Djeca vole školu

A kako to izgleda u praksi iz dana u dan, najbolje zna pomenuta učiteljica Sabina Demirović koja je proljetos radila s pripremnim odjeljenjem, da bi u septembru istim tim mališanima izrazila dobrodošlicu u prvi razred. Kaže da u dugogodišnjem iskustvu nikada nije lakše i jednostavnije prihvatila novu generaciju, nego što je slučaj sa ovim prvačićima. U novu školsku godinu krenuli su spremni, socijalizirani i željni druženja i novih znanja. 

Da bi se uvele ove promjene, bili su potrebni poticaji s raznih strana. Organizacija Save the Children finansirala je adaptaciju prostora, nabavku posebno prilagođenog namještaja, opreme i didaktičkih sredstava, te osigurala obuku za prosvjetne radnike koji rade s najmlađima. Pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK-a pružili su stručnu pomoć, a finansiranje prosvjetnih radnika koji su angažirani na obuci predškolaca na sebe je preuzela općina. Govori Predsjedavajući općinskog vijeća Nermin Delagić: 

„Općina Banovići prepoznala je značaj programa predškolskog obrazovanja i čestita organizaciji Save the Children na ovom projektu. Kao prosvjetni radnik, a i kao predsjedavajući općinskog vijeća, imao sam priliku da učestvujem u raspravi i donošenju odluka koje su vezane uz to. Mi smo uspjeli u rebalansu budžeta za ovu budžetsku godinu osigurati 12.850 KM kako bi se realizirao projekt“, kaže gospodin Velagić izražavajući nadu da će ova stavka biti obavezna i u svim narednim općinskim budžetima.     

Divni predjeli, lijepa priroda i čist zrak prednosti su kojima se ovo područje može pohvaliti u odnosu na  centar Banovića, no u ovu školu dolaze mnoga djeca iz udaljenih sredina, što problem prijevoza stavlja u prvi plan. Organizirani prijevoz za osnovce bilo je nemoguće osigurati i predškolcima. Međutim, kako kaže direktorica, na sastancima je postignut dogovor o suradnji između roditelja: 

„Ono što je izražen problem u našoj školi je razuđenost mjesnih zajednica iz kojih stižu djeca. Većinom oni žive udaljeni 3,5 do 4 kilometra, tako da smo mislili da će prijevoz učenika biti prepreka za neke. Ali tu smo zaista naišli na razumijevanje roditelja koji su se organizirali i rekli – djeca će dolaziti svaki dan. Zaista, izostajanja su bila izuzetno rijetka.“

Svaki radni dan u ovoj šarenoj učionici čija su oprema i raspored prilagođeni najmlađima, protiče u vedrom raspoloženju, a usvajanje znanja je proces u kojem djeca uživaju. Sigurno je da su svoju ljubav prema školi djeca prenijela i na ukućane. Da nije kao prije potvrđuju i ove dvije mame koje su s nama rado podijelile svoja iskustva:

Ove ponosne majke s pravom se nadaju da će njihova djeca nastaviti školovanje kroz srednju školu i fakultet.  Da ove nade itekako imaju smisla potvrđuju i rezultati istraživanja u svijetu. Naime, dokazano je da dobro osmišljen program predškolskog vaspitanja konkretno rezultira većim kvalitetom i višim nivoom stepena obrazovanosti u društvu, te posredno vodi do porasta stope zaposlenosti i povećanju prihoda i prosperiteta društva u cjelini. 

Djeca to zaslužuju!

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije