Djeca bez roditeljskog staranja: Pripreme za samostalnost

Radiosarajevo.ba
Djeca bez roditeljskog staranja: Pripreme za samostalnost


Trening o temi "Priprema djece i mladih bez roditeljskog staranja za samostalan život, primjena Priručnika za profesionalce i Vodiče za mlade koji napuštaju javnu brigu" bit će održan u srijedu i četvrtak na Ilidži kod Sarajeva.

Trening će se sastojati od radionica, interaktivnih diskusija i prezentacija, a namijenjen je profesionalcima zaposlenim u socijalnoj zaštiti BiH koji rade sa djecom i mladima bez roditeljskog staranja i pripremaju ih za samostalan život, piše Fena.

Cilj treninga je da profesionalci nauče efikasnije metode rada sa mladima u procesu njihovog osamostaljivanja, primjenjujući priručnik „"Korak u budućnost“, koji su uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH napisale organizacije SOS Dječija sela BiH i Mope and Homes for Children.

Za mlade je napravljen vodič "Šta sad: izazovi pred tobom", pisan jezikom mladih i sadrži iste teme kao i Priručnik za profesionalce.

U Vodiču djevojke i mladići koji se pripremaju za izazovan i uzbudljiv put samostalnosti mogu, između ostalog, pronaći informacije o važnosti učestvovanja mladih u donošenju odluka koje su za njih važne, načinima kako se izboriti za svoja prava, zakonskim rješenjima koja se odnose na mlade koji napuštaju javnu brigu.

Ovo je prvi od ukupno osam treninga koju su planirani u ovoj godini. Za mart je planiran trening u Zenici, za april u Banjoj Luci i Mostaru, a za maj u Tuzli. Za septembar i oktobar planirani su treninzi u Doboju, Bihaću i Trebinju.

Planirano je da oko 150 profesionalaca iz centara za socijalni rad, hraniteljskih udruženja, dječijih sela i ustanova koje brinu o djeci bez roditeljskog staranja prođe dvodnevne treninge.

Trening će biti održan 6. i 7. marta od 9 do 16 sati u hotelu Hollywood u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije