Divna ljetna vijest: Grijanje poskupljuje!

Radiosarajevo.ba
Divna ljetna vijest: Grijanje poskupljuje!


Ako ste ošamućeni tropskim vrućinama, ne brinite, osvježit će vas vijesti iz BH Gasa i Toplana. Plin od septembra poskupljuje za 16 posto, a cijena centralnog grijanja preko sarajevskih Toplana za najmanje 30 posto!

Podsjetimo, u novembru prošle godine Vlada Kantona Sarajevo je pokušala podići cijenu grijanja za 33 posto, ali je odustala od toga nakon protesta građana Sarajeva

Najavio je to direktor BH Gasa Adnan Kreso, govoreći o velikim dugovanjima Sarajevogasa i Toplana prema ovoj firmi. Od ukupno 64 miliona KM potraživanja BH Gasa, na Sarajevogas otpada čak 38 miliona.

Prema Kresinim riječima, Sarajevogas mora do 30. decembra uplatiti "BH-Gasu" 18 miliona maraka.

Početak septembra

„To znači da će, na žalost građana, morati doći do korekcije cijene grijanja da bi se ovaj iznos namirio. Toplane će, prema svemu sudeći, morati povećati cijenu grijanja za minimalno 30 posto, i to već sada, početkom septembra. Kao naš najveći potrošač, Sarajevogas je uvijek imao oko 15 miliona KM dugovanja, ali posljednjih nekoliko godina stvari su se zakomplicirale, pa je ta cifra dostigla rekordnih 38 miliona“, kaže Kreso za Avaz.

A u Toplanama su o (mogućem) poskupljenju plina saznali jutros, iz dnevnih novina. Kako je za portal Radiosarajevo.ba izjavio Mirza Hadžialić, izvršni direktor KJKP Toplane Sarajevo, ukoliko bi došlo do povećanja cijene plina, njihovi bi se troškovi poslovanja povećali za oko sedam miliona KM.


Hadžialić naglašava da to ne predstavlja povećanje cijene grijanja za 30 posto, već za nekih 15-ak procenata. Na naše pitanje, otkud Kresi podatak o 30 posto, naš sagovornik odgovara da se vjerovatno radi o pretpostavci zasnovanoj na prošlim najavama o poskupljenju.

'Prvi put čujem'

Izvršni direktor sarajevskih Toplana ističe da prvi put čuje da neko u ovom periodu odluči dizati cijene energenata i dodaje da je cijena BH-gasa među najvišim u Evropi... Pitamo ga i o problemu naplate i isključenja dužnika s kojim su i Toplane suočene, na što Hadžialić odgovara:

„Potrebno je poboljšati sisteme naplate, kroz zakone i propise i olakšati mehanizam za isključenje neplatiša na sistemu. Mi sad ne možemo isključiti dužnike na dvocijevnim sistemima, a takvih su dvije trećine u ovom gradu. Tu ostajemo pri čvrstom stavu da Vlada na ovom mora početi raditi.“

U Vladi Kantona Sarajevo doznajemo da prijedlog o povećanju cijena već izvjestan period, još od prošle inicijative, 'stoji u ladici'. Aktueliziran trenutno nije jer je većina članova Vlade još uvijek na odmoru: sljedeća sjednica očekuje se tek u drugoj polovici avgusta te je moguće da se Kresina najava, o povećanju cijena već početkom septembra, i ostvari.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije