Diskriminacija po nacionalnoj osnovi pri zapošljavanju u KS

Radiosarajevo.ba
Diskriminacija po nacionalnoj osnovi pri zapošljavanju u KS

Ako ste građanin srpske nacionalnost u Kantonu Sarajevo, najbolje da se prijavljujete na konkurse za honorarne poslove i na poslove u kojima se ugovor sklapa na određeno vrijeme. Na ove činjenice ukazuje eksperimentalno terensko pilot istraživanje o diskriminaciji pri zapošljavanju, koje su proveli Fondacija “Friedrich-Ebert-Stiftung” i Centar za ljudska prava, Sarajevo.

„Ovo je pilot istraživanje i treba da upozori javnost da se bavi ovim problemom. Preliminarni rezultati do kojih smo mi došli, ukazuje na to da su građani svih nacionalnosti diskriminirani“, kazala je istraživač i jedna od autorica istraživanja, Matea Košar.

Glavni cilj ove studije, koja je u ponedjeljak prezentirana javnosti, je iniciranje teme o diskriminaciji pri zapošljavanju i riješavanje ovog problema. Istraživanje se sprovodilo od 01. aprila do 30 septembra 2009. godine na području Kantona Sarajevo. Pokazalo se da će kandidati, koji apliciraju za posao u Sarajevu, najvjerovatnije biti diskrimirani po nacionalnoj osnovi.

„Mi smo slali molbe za tri imaginarne osobe, koje su imale ujednačene biografije i ispunjavali su sve uslove koje navodi poslodavac. Od 30% poslodavaca koji su odgovorili na molbe izvukli smo uzorak i zaključili da diskriminacija postoji. Obuhvatili smo samo konstitutivne narode, dok ostali nisu obuhvaćeni“ kazala je Mia Čustović, jedna od članica istraživačkog tima.

Terenskim istraživanjem se pokazalo da su kandidati srpske nacionalnosti u većem procentu od pripadnika druga dva naroda pozivani na honorarne poslove. Kandidati hrvatske nacionalnosti pozivani su na intrvjue za poslove koji zahtijevaju srednju stručnu spremu,dok su Bošnjaci i Srbi pozivani u jednakom omjeru na intervjue za poslove koji zahtijevaju srednje i visoko obrazovanje, navedeno je u istraživanju.

„Slično istraživanje sam sproveo u Zagrebu, gdje smo analizirali da li poslodavci diskriminiraju po nacionalnoj osnovi, i onda smo to analogno istraživanje sproveli u Sarjevu radi komparacije ova dva grada“, kazao je docent na Odsjeku sociologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Anton Vukelić

Zanimljiv je i podatak da je od ukupnog broja poslodavaca koji su objavili oglase i koji su obuhvaćeni uzorkom, samo njih 10% na razgovor pozivalo pripadnike sva tri konstitutivna naroda.

Organizatori imaju u planu naredne godine obuhvatiti i druge bh gradove. Bitno je napomenuti da se istraživanje odnosilo samo na privatne poslodavce, s obzirom da se metodologija u kojoj su prijavljivane imaginarne osobe nije zakonski mogla sprovesti i kod državnih i javnih poslodavaca.

goran,radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije