Diskriminacija i dalje sveprisutna u BiH

Radiosarajevo.ba
Diskriminacija i dalje sveprisutna u BiH

Nevladine organizacije okupljene oko Kuće ljudskih prava u Sarajevu uputile su Komitetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava Izvještaj o primjeni Pakta o građanskim i političkim pravima u BiH.

Nevladine organizacije su istakle da je diskriminacija i dalje glavni generator kršenja ljudskih prava.

Sa žaljenjem je konstatirano da ni nakon 15 godina vlasti BiH nisu postigle sporazum da se iz Ustava BiH uklone diskriminatorne odredbe i da se omogući ravnopravnost svih građana, kako to zahtijeva i Sud u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci". 

U Izvještaju se navodi kako vlasti u BiH i dalje ne pokazuju spremnost da bi se ponovo uspostavilo povjerenje između različitih etničkih grupa i odbijaju inicijative koje teže uspostavljanju istine i pomirenju.

Naglašena je i neophodnost da vlasti ulože napor na iznalaženju još oko 10.000 osoba koje se vode kao nestale, što je sigurno najbolniji postratni problem. U tom okviru, ponovljen je zahtjev za uspostavom Fonda za podršku porodicama nestalih. 

Posljedice rata se ogledaju i u postojanju kolektivnih centara u kojima danas živi oko 2.400 porodica što je nedopustivo sa stanovišta poštovanja ljudskih prava raseljenih osoba.

Romi posebno ugroženi

U BiH se posebno krše prava Roma. I pored nekih mjera koje su vlasti poduzete u okviru Dekade Roma, Romi i dalje nemaju adekvatno obrazovanje, diskriminirani su na polju zapošljavanja, a više od trećine ih živi u kućama i stanovima koji ne zadovoljavaju elementarne kriterije. Posebne je težak položaj žena Romkinja koje su i žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, a čemu vlasti i dalje ne posvećuju dužnu pažnju. 

Kada je riječ o slobodi izražavanja, istaknuto je da je jezik mržnje sveprisutan i da se time inspirišu i ohrabruju brojne povrede ljudskih prava, posebno manjinskih i ranjivih grupa. 

Komitet za ljudska prava će naredne godine razmatrati provođenje Pakta o građanskim i političkim pravima u BiH na osnovu izvještaja koji je pripremilo Vijeće ministara i nevladine organizacije, saopćeno je iz Kuće ljudskih prava u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije