Direktorica GRAS-a: Radnici od mene traže obećanja

Radiosarajevo.ba
Direktorica GRAS-a: Radnici od mene traže obećanja

 

Skupština Kantona Sarajevo danas je zakazana po samo jednoj tačci reda - stanje u i oko GRAS-a. Skupština je počela tačno u podne, i traje još uvijek. Na zahtjev poslanika i ministara, prisutnima se obratila tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Nives Kanevčev.

"Kantonalno tužiteljstvo zaprimilo je infomaciju od direktorice GRAS-a. Odmah po primitku smo formirali tim za potrebnu provjeru navoda u suradnji sa nadležnim osobama iz MUP-a KS. Zaprimljene informacije je  potrebno dopuniti i konkretizovati, provjeravaju se navodi i radnje. Cijeneći situaciju, predmet je prioritetan", rekla je tužiteljica.

Zaim Backović, poslanik u Skupštini pitao je tužiteljicu iz kojeg su perioda optužnice vezane za GRAS, s obzirom na to da, kako je rekao Backović, on ima saznanje da su krivični postupci podnošeni od 1998. Nakon deset godina nastupa zastara predmeta, a nakon 15 godina potpuna zastava za djela.



"Krivični postupci koji se rade, istina je, su iz ranijih razdoblja, odjel za privredu i kriminal i javlja se pitanje zbog čega se intenzivnije ne radi na ovim pitanjima. Tužiteljstvo po svojoj mjesnoj nadležnosti je u specifičnoj situaciji u odnosu na druga upravo iz razloga što većina ministarstava ima sjedište na području Kantona Sarajevo. Većina vijesti se odnosi na to da kantonalno tužiteljstvo postupa tako da deset tužitelja treba da radi na svim predmetima. U predmetima privrednog kriminala produžen je rok zastare", rekla je Kanevčeva.

Predsjedavajuća Skupštine Mirjana Malić napomenula je da se nastavak hitne sjednice bavi uspostavom javnog gradskog saobraćaja. Predsjedavajuća Malić je predložila obraćanje predstavnice menadžmenta Grasa, v.d. direktorice Mubera Begić-Žiga.

Savezu samostalnih sindikata 10. aprila je Sindikat radnika komunalne privrede obratio sa molbom da sindikat BiH pomogne da se ostvari komunikacija na relaciji GRAS - Kanton i rečeno je da sindikat ne stoji iza obustave, ali smatraju da im je moralna obaveza da stoje iza zahtjeva radnika GRAS-a.

"Po zaključku Skupštine Kantona Sarajevo, jasno smo definisali nalog da Nadzorni odbor i radnici GRAS-a odmah uspostave saobraćaj, na što niko nije reagovao; na naloge, preporuke, ličnu molbu da se saobraćaj uspostavi radnici iz svojih razloga nisu odgovorili", rekla je Begić- Žiga.

Napomenula je da su radnici tražili obećanje, makar i ne bilo ispunjeno, te da je ona rekla da samo može obećati ono što može ispuniti.

"Ja sam možda krivac što nisam dala obećanja, zahtjevi su se stalno usložnjavaju i dodaju se novi. Sama činjenica da postoje dva sindikata, da u GRAS-u ne postoji makro i mikro organizacija. Tražili su objašnjenje potpisanih akata. U GRAS-u je toliko problema da nijedna uprava, da sindikat i uprave nikada nisu uspjele potpisati sporazum koji će definisati ugovore i kojim će preuzeti odgovornost i poslodavac i sindikat i ove činjenice govore kako je stanje jako loše i ne vidim da se ni danas neće naći način za rješenje", poručila je v.d. direktorice ovog preduzeća.

Protiv vozača svih vidova prevoza, iako se sindikat ogradio, provodi se postupak protiv radnika. Informacija je podnesena Kantonalnom tužiteljstvu sa spiskom vozača i zahtjev MUP-u da i oni intervenišu u slučaju potrebe.

Na pitanje poslanika Amira Zukića da li Begić-Žiga ima imena i prezimena osoba koji ne dozvoljavaju odvijanje saobraćaja, v.d. direktorice je rekla kako nema konkretna imena, ali da ima imena i prezimena vozača koji trebaju da obavljaju funkciju i onih koji su željeli da rade.

"Zbog straha za vlastitu sigurnost, nisu spremni sjesti u vozilo, ne osjećaju se sigurno, po njihovim izjavama okupljeni radnici onemogućavaju funkciju radnika. Niko od radnika nije imenovao radnike koji prave obustavu, niti me pozvao da vidim da li je bezbjedno ili nije. Kolega Fehim Oruč je uzeo putni nalog i bez moje intevencije otišao raditi, znamo šta se poslije toga dešavao," podsjetila je Mubera Begić-Žiga. 

Poslanik Nabil je uputio repliku kako nije u nadležnosti direktorice da daje obećanja, nego da radi u korist firme. Pitao je šta je direktorica konkretno uradila da bi mogla smanjiti jaz između odgovornih, odnosno resornih ministarstava.

"Odlazila sam da se obratim što većem broju zaposlenika, goriva za saobraćaj za taj dan je bilo, pa je uslijedio zahtjev za plate. Moja zadaća je da vodim poslovanje. U kontaktu sa premijerom sam tražila da se prebaci novac za plate, što se desilo dva dana prije obustave. Dobila sam obećanje od ministra finansija za isplatu neto plata, a radnicima sam rekla da ne znam tačno kad će biti isplaćene. Obećala sam da će sav priliv novca biti usmjeren na isplate, zatim je uslijedio zahtjev za topli obrok. Došao je zahtjev za popravku vozila, pa zahtjev za smjenu ministra… ja sam samo prenosila zahtjeve radnika Vladi", odgovorila je Begić - Žiga.

Na pitanje poslnika Eseda Radeljaša da li je istina da topli obrok radnika GRAS-a iznosi 12 KM dnevno, direktorica je potvrdno odgovorila. 

Sjednica je nastavljena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije