Direktor Skenderije: Još ništa od Ledene dvorane

Radiosarajevo.ba
Direktor Skenderije: Još ništa od Ledene dvorane

U februaru 2012. godine se, usljed velikih količina i težine snijega u Sarajevu, urušio krov Ledene dvorane Skenderija. Urušavanje krova izazvalo ogromnu materijalnu štetu na cijelom objektu, a od jačine udarca slupano je dosta stakala na radnjama platoa Skenderija. Srećom, ljudskih žrtava nije bilo, no Ledena je dvorana i danas, nakon skoro godinu dana, u jako lošem stanju.

Ledena je dvorana nekad Sarajevu davala dozu svjetskog ugleda, a najznačajniji događaj je svakako organizacija olimpijskog takmičenja u umjetničkom klizanju i hokeja na ledu, slavne 1984. godine.

Ledena dvorana i dalje u groznom stanju

O tome kakvo je trenutno stanje Ledene dvorane, razgovarali smo sa direktorom Skenderije, Hajrizom Bećirevićem, koji nam je ispričao da je Ledena dvorana još uvijek u groznom stanju.

Bećirević ističe da je zatečen nalazom Instituta sa građevine o stanju Ledene dvorane i posljedicama rušenja krova, dodavši da je trenutni  prioritet zaštita krovne konstrukcije sa drvenom i jakom hidroizolacijom.

Ne samo da je usljed pada krova probijena jedna ploča, već je ugroženo i stanje druge ploče na kojoj je vremenom došlo do deformacije, te se strahuje i od njenog uništavanja, usljed čega bi materijalna šteta bila ogromna.

Bećirević nam je ispričao kako se radi o ogromnoj investiciji za koju je potrebno i do 8, 9 miliona KM, te je zbog hitnosti situacije od Vlade prije 15-ak dana tražio da se taj proces ubrza, međutim, odgovor iz Vlade još uvijek nije dobio.

Pogledajte video:

Pripremile: Lejla Čolak i Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba
Foto&video: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije