Direktor ruske svemirske agencije bit će razriješen dužnosti

Radiosarajevo.ba
Direktor ruske svemirske agencije bit će razriješen dužnosti

Direktor ruske svemirske agencije Anatolij Perminov, koji je doživio kritike zbog neuspjelog lansiranja tri satelita Glonass u decembru, uskoro će biti razriješen dužnosti, izjavio je u srijedu zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov.

"Anatolij Perminov ima 65 godina. Prema ruskom zakonu, ni jedan zvaničnik ne može obavljati dužnost kada pređe tu starosnu dob", izjavio je on u Washingtoinu ruskim novinskim agencijama.

"Što se tiče datuma, ne vidim razliku između 15, 20, i 30. aprila. Kada šef NASA-e Charles Bolden stigne u Rusiju, susrest će se s nekim kolegom", kazao je Ivanov.

Očekuje se da će Bolden u Rusiji 12. aprila prisustvovati proslavi 50. godišnjice leta u svemir Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru.

Svemirska agencija Roskosmos je ocijenila da su izjave Sergeja Ivanova preuranjene, naglasivši ipak da je Perminov spreman otići s dužnosti.

"U ovakvim slučajevima, najprije vlada ili predsjednik potpiše dekret, a zatim se daju izjave", izjavio je glasnogovornik Roskosmosa Aleksandar Vorobjev za radio Kommersant fm.

Ruska svemirska agencija je žestoko kritizirana poslije neuspjelog lansiranja 5. decembra tri satelita iz sistema Glonass, koji su Rusi osmislili da parira američkom navigacijskom sistemu GPS i budućem evropskom sistemu Galileo.

Sateliti su pali u Pacifik jer zbog preopterćenosti gorivom nisu ušli u orbitu.

Nakon ovog gubitka zbog kojeg je najmanje godinu dana zakasnilo puštanje u rad sistema Glonass, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je krajem decembra smijenio dva visoka dužnosnika iz svemirske industrije i ukorio Perminova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije