Poruka / Dino Mustafić pisao ministrici Ankici Gudeljević: Koga i šta mislite lustrirati?

24. 06. 2020. u 07:30:00 F. V.

Shares: 545

Povodom najava da bi u organizaciji Ministarstva civilnih poslova danas trebao biti održan Okrugli stol "Lustracija između fašizma i antifašizma", ugledni bosanskohercegovački reditelj i društveni aktivista Dino Mustafić uputio je pismo državnoj ministrici Ankici Gudeljević, čiji Kabinet organizira ovaj skup.

Podsjetimo, u najavi organizacije ovoga skupa istaknuto je da će on biti "održan u duhu harmoniziranja dijaloga i etnonacionalnih odnosa u BiH", koji su prema stanovištu ministrice Gudeljević "dodatno i vidno narušeni nakon održavanja mise za žrtve s Bleibuškog puta i protesta u Sarajevu".

Mustafić je u pismu naveo da nije u mogućnosti prihvatiti poziv za današnji Okrugli stol "Lustracija između fašizma i antifašizma" koji se organizira u Ministarstvu civilnih poslova.

"Nije moguć društveni dijalog na ovako postavljenu temu jer se radi o ozbiljnoj pojmovnoj zbrci koju razumije samo autor naslova Okruglog stola. Ne vidim razlog da se Vaše ministarstvo bavi kulturom sjećanja, a posebno lustracijom koja znači zakonsko onemogućavanje ljudi koji su bili aktivni sudionici totalitarnih režima da obavljaju poslove u javnim službama. Nije jasno koga i šta mislite lustrirati u najavljenom dijalogu osim da možda želite izjednačiti desnu i mračnu fašističku ideologiju sa antifašizmom kao vrijednosnim pojmom oružanog otpora iz II svjetskog rata i današnje civilizacijske odrednice političke borbe protiv izraženih neofašističkih tendencija u našem društvu", naveo je Mustafić.

Nažalost, dodao je Mustafić, nastupi ministrice Gudeljević nakon komemorativnog skupa antifašista "ne ulijevaju povjerenje da "niste ideološki ostrašćeni i stranački instruisani za ovaj dijalog".

"Posljedice nastupa poput Vašeg i Vaših stranačkih kolega/ica sa upitima prema 'nadležnim da poduzmu istražne radnje prema organizatorima komemorativnog skupa za žrtve ustaškog terora u Sarajevu' dale su rezultat policijskih saslušanja mojih drugova iz SABNOR-a BiH. Ovaj potez MUP-a KS jasan je signal koliko je danas primjerenije razgovarati o institucionalnom jačanju anti - antifašista u namjeri gušenja osnovnih ljudskih prava i demokratskog društva. Bojim se da stranka iz koje dolazite - HDZ jeste jedan od predvodnika progona onih koji misle da BiH treba baštiniti vrijednosti pobjedničke antifašističke koalicije II svjetskog rata. Između fašizma i antifašizma nije moguć znak jednakosti. Vaš najavljeni skup jeste nastavak revizionističke politike koja se obračunava sa antifašističkom prošlošću tako što se kreiraju nemogući "argumenti" kojim se jača postojeći etnonacionalizam čije posljedice vide i osjete svi građani BiH", zaključio je Mustafić.

Okrugli stol bi trebao biti održan 24. juna s početkom u 12 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH na drugom spratu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA