Dino Mujkić o sarajevskom susretu kultura

Radiosarajevo.ba
Dino Mujkić o sarajevskom susretu kultura
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba


Nevladina organizacija Sarajevo susret kultura predstavila je istoimeni projekat kojim nastoji promovisati novu turističku atrakciju na kojoj će se na jednom mjestu objediniti historijski i kulturni opis glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini Gazi Husrev-begovog bezistana, a na njoj će biti postavljen znak koji će najbolje oslikavati susret kultura u Sarajevu.

Rekonstrukcija dijela ulice Ferhadija, gdje bi trebao biti postavljen znak, podrazumijevat će podizanje postojećih ploča, kao i postavljanje nove armirano betonske ploče debljine 10 cm, a na ove će se postaviti nove ploče debljine 8 cm.

"Mjesto na kojem će se postaviti znak Sarajevo susret kultura je često našim gostima objašnjavan kao granica između istoka i zapada. Stvarna slika Sarajeva je drugačija i ovaj prostor zaista predstavlja susret, a ne granicu kultura. Tokom 550 godina postojanja, u Sarajevu se objekti se nisu rušili, već se dograđivalo uvažavajući prošlost i specifičnost prostora.

Sarajevo meeting of Cultures ujedno predstavlja polaznu turističku tačku u gradu Sarajevu. Prepoznatljivi znak kreiran u svrhu ovog projekta predstavlja i novi mogući brend koji bi se distribuirao širom svijeta", rekao je za Radiosarajevo.ba Dino Mujkić, predstavnik NVO Sarajevo susret kultura.

Nakon susreta sa načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem kojem je prezentirao ovaj projekat, Mujkić je istakao da je dogovoreno da se angažuje firma koja koja će izvršiti predmjer i predračun radova, te izvedbeni projekat nakon čega će Općina izdati potrebnu saglasnost. Mujkić je istakao da će, ukoliko sve bude išlo po planu, projekat biti realizovan 2013. godine.

Lokacija Gazi Husrev-begovog bezistana (Foto: Navigator.ba)


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije