Dino Kasalo: Kako izgleda 'Kad na vrbi rodi grožđe'

Radiosarajevo.ba
Dino Kasalo: Kako izgleda 'Kad na vrbi rodi grožđe'

Novi film reditelja Dinne Kasala 'Kad na vrbi rodi grožđe' gledaoci BHT 1 će imati priliku pogledati premijerno 1. januara u 20:05 sati. Riječ je o ostvarenju, tvrdi Kasalo, nedefiniranog žanra koje ima i specijalan dodatak, to jeste uputstvo za gledanje.

Nemoguće u moguće

''Radnja filma zbiva se na Boračkom jezeru na čijim obalama raste neobična bijela vrba. Ona ne raste vertikalno i prkosi sili gravitacije, a od davnina se smatra vrlo ljekovitom biljkom. Iz njene kore farmaceuti su izdvojili salicin koji je osnova aspirina'', otkriva Kasalo, piše Avaz.ba.

Za vrbu se vežu mnoga narodna vjerovanja, poput onog, da za vrijeme proljetnog pupanja vrbe (vrbopuca) u mladim djevojkama prorade hormoni sreće i ljubavne požude. Također, nadaleko je poznata i poslovica 'Kad na vrbi rodi grožđe' koja je najvjerovatnije nastala u Hercegovini. Njeno značenje je da se nešto neće nikada desiti.

''Film upravo istražuje transformaciju nemogućeg u moguće. Realno, ako nešto silno želite i svim srcem se borite da to ostvarite, na vašoj vrbi rodit će grožđe. U ovom vremenu tranzicije, dubokih promjena, svakojakih lomova, u zemlji apsurda, ova priča bila bi smiješna da nije istinita'', kaže Kasalo.

Grb i zastava

Film je sniman protekla četiri mjeseca, u vrijeme vikenda, a ekipa se prilagođavala različitim vremenskim prilikama.

''U ovom ostvarenju korištena je i 3D grafika te specijalno komponirana himna, grb i zastava vrbe. Svakako, film će biti adaptiran za međunarodne festivale'', kaže Kasalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije