Deset tajnih dokumenata koji mogu promijeniti svijet

Radiosarajevo.ba
Deset tajnih dokumenata koji mogu promijeniti svijet

Tokom historije tajni dokumenti uvijek su golicali maštu teorija zavjera, a za neke od njih se s velikom sigurnošću pretpostavlja što sadrže, piše Metro-portal. Neki od njih su iščekivani s nestrpljenjem, pa se nakon skidanja tajne baš i nije dogodilo ništa spektakularno, no sigurno je da će neki od ovih deset uzdrmati svijet.

 

Listu je sastavila ekipa Alltime10s na YouTube, pa da vidimo što kažu:

 

10. Dokumenti o ubojstvu JFK-a - neki od njih otvaraju se 2017., no još barem hiljadu će ostati pod velom tajne na duži period.

 

9. Autobiografija Marka Twaina - izazivala je veliku pozornost sve do otvaranja 2010. godine, nije se dogodilo ništa spektakularno.

 

8. Dokumenti o slučaju RMS Lancastria - golemi brod potopljen je 1940., poginulo je 5 hiljada ljudi, a dokumenti će postati dostupni tek 2040.

 

7. Francuski NLO slučajevi - deklasificirani 2007., pokazalo se da je od 1600 prijavljenih i ispitanih slučajeva njih 25 potpuno neobjašnjivo.

 

6. Dokumenti o pokolju u Katynskoj šumi - nakon što su otvoreni 2002., Rusija je morala priznati da je 1940. pogubila 20 hiljada poljskih zarobljenika.

 

5. Eksperiment na identičnim blizancima - rezultati sramnog eksperimenta iz 60-ih u kojem su identični blizanci nasilno razdvajani za potrebe istraživanja pod pečatom u arhivi Harvarda su do 2066. godine.

 

4. Istraga o 9/11 - sva dokumentacija CIA-e o slučaju 9/11 ostaje tajna do daljnjega.

 

3. Dokument iz Chinona - pronađen u vatikanskoj arhivi 2001., tvrdi se da u njemu piše kako je papa Klement V pomilovao Jacquesa de Molaya i vitezove Templare, oslobodivši ih svih optužbi... No, ipak su pohvatani i pobijeni?!

2. Dokumenti o nadzoru i prisluškivanju Martina Luthera Kinga Jr. - FBI je svoju arhivu o praćenju i prisluškivanju Martina Luthera Kinga zapečatio do 2027.

1. Operacija Northwoods - sramotni plan američke vojske o provođenju terorističkih napada na SAD kako bi se dobila podrška javnosti za rat s Kubom. Dokumenti su otvoreni 1990. i izazvali zgražanje. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije