Deset razloga zbog kojih treba posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
Deset razloga zbog kojih treba posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Jedna od evropskih zemalja koju turisti najmanje posjećuju, bivša jugoslavenska država Bosna i Hercegovina, zapostavljeni je dragulj arhitektonske i prirodne ljepote. Čak i ako imate samo nekoliko dana na raspolaganju, vrijedi doći u BiH i vidjeti ikonu Mostara, Stari most ili prošetati sarajevskim ulicama s ukusom osmanskog perioda. A ako imate više dana, ima se mnogo više za otkriti i vidjeti.

Ovim riječima Mark Elliott s Lonely Planeta počinje svoj tekst koji je naslovio „Deset razloga zbog kojih treba posjetiti BiH“.

Kao prvi razlog, Elliott navodi skokove sa Starog mosta u Mostaru – za one najhrabrije.

„Zaboravite bungee jumping. U Mostaru, 'pravi frajeri' skaču sa Starog mosta, padajući 20 metara u ledenu vodu Neretve“, piše on.

Rat i mir u Sarajevu – drugi je razlog zbog kojeg treba doći u našu zemlju. Elliot opisuje grad kao prijateljski, omeđen objektima iz doba Osmanlija i Austro-Ugarske.

Kao treći razlog izdvojio je hercegovačku "vinsku cestu", a četvrta je visočka piramida. Na petom mjestu je bogata i karakteristična kultura kafe:

„Kada god bh. građani žele razgovarati o nečemu, uputit će se prema najbližem mjestu gdje mogu piti kafu“, piše Elliott i napominje kako je u našoj zemlji "nemoguće popiti lošu kafu". Posebno ga je oduševila kafa iz džezve, koja se služi uz fildžan i lokum.

Šesti razlog su blaga osmanske arhitekture: Mostar, Sarajevo, Travnik, Višegrad... a Elliott na sedmom mjestu izdvaja i brzake i vodopad rijeke Une.

Bjelašnica je osmi razlog zbog kojeg treba posjetiti BiH, planinarenje u Nacionalnom parku Sutjeska je deveti, a na posljednjem mjestu razloga su brojne tvrđave, citadele i kasteli.

Tvrđava Ostrožac, koja kao da pripada horor filmu, kraljevski grad Jajce, stari grad Ključ, Vratnička kapija u Sarajevu, Počitelj (i brojni drugi, manje poznati spomenici) samo su dio onoga što je impresioniralo Marka Elliotta.

Šta još dodati, osim: dragi turisti, samo izvolite!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije