Deset kišnih dana za normalno snabdijevanje vodom

Radiosarajevo.ba
Deset kišnih dana za normalno snabdijevanje vodom

Osvježeno u 15:50

Nakon što je mjesecima slab pritisak vode u noćnim satima, u nedjelju je pritisak bio oslabljen i po danu. Razlog je, kako kažu u KJKP Vodovod i kanalizacija je nestašica vode.

Redukcije, odnosno smanjenje pritiska u noćnim satima je konstantna mjera, koju preduzeće primjenjuje radi obezbjeđenja punjenja rezervoara.

"Nema dovoljno vode sa rezervoara i sve što mi preko noći napunimo to se potroši i tako dolazi do obaranja pritiska, a viši spratovi ostaju bez vode. Jedini uzročnik je nestašica vode, Bačevo nema dovoljno vode i to je osnovni problem", rečeno nam je u KJKP Vodovod i kanalizacija.

Kako su istakli, iako je kiša proteklih dana padala u Sarajevu, to nije bilo dovoljno da se popravi stanje u snabdijevanju.

"Nama kiša treba padati deset dana da bi se popravilo stanje", kazali su nam u Vodovodu te apeluju na građane da se voda koristi racionalno.

Gubici vode zbog infrastrukture su 70%

Veliki problem je i zastarjel sistem, te su gubici vode svake godine sve veći.

"Sarajevski vodovodni sistem ima velike gubitke na vodovodnoj mreži, prije svega zbog kompleksnosti samog sistema, zatim starosti i dotrajalosti sistema, nedovoljnog ulaganja tokom dužeg niza godina. Gubici vode su, iz godine u godinu, u stalnom porastu, te gruba procjena iznosi oko 70%", rekla je za naš portal Mirjana Trifunović glasnogovornica KJKP.

Ona je dodala da je potrebno hitno početi sa obnovom vodovodnog sistema, za šta imaju izrađeni projekti.


Česma na Vilsonovom šetalištu (Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba)

Smanjen pritisak

Vodosnabdijevanje u toku noćnih sati (23:30 - 05:30) pod smanjenim pritiskom će biti u djelovima grada od Dolac Malte do Baščaršije, Dobrinja, Saraj polje, Neđarići, Alipašino polje, Breka, Velešići, Pofalići, Vogošća, Sedrenik, Grdonj, Baruthana, Brusulje, Soukbunar, Kovačići i Hrasnica, saopšteno je iz KJKP Vodovod i kanazliacija.

Zbog izvođenja radova na popravljanju kvarova na vodovodnoj mreži, dana 15. oktobra 2012.g. u terminu od 09:00 do 16:00 sati, doći će do poremećaja u vodosnabdijevanju ulica: Omladinska, Gorana Čišića, Spomenik, Hadži Mustafe Penjave, Lepenička, Igmanskog bataljona, Mali Kačanik, Logavina, Hladivode, Rogina, Nikole Šopa, Vase Butuzana, Ive Andrića, Soukbunar i A.B. Šimića.

Kako je saopšteno iz Vodovoda funkcionisanje kanalizacione mreže je uredno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije