Dervo Sejdić: Romska djeca s Gorice godinama se školuju ovdje, ne zatvarajte im školu!

Radiosarajevo.ba
Dervo Sejdić: Romska djeca s Gorice godinama se školuju ovdje, ne zatvarajte im školu!

Osnovna škola Hasan Kikić koja se nalazi u sarajevskom brdskom naselju Gorica, ponosi se desetinama romske djece koja svake godine tu pohađaju nastavni proces.  Generacije Roma iz ove su škole izašli kao svršeni osnovci i nastavili dalje školovanje, a među njima danas ima i magistara. 

Za svoju otvorenost i promociju razumijevanja između kultura, nagrađena je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva 1989. godine, te nagradom Lige humanista. 

Ipak, stanovništvo Gorice ovih je dana zabrinuto, s obzirom na najavljenu "fuziju" manjih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo i njihovo pretvaranje u područne.

Sve je krenulo s dokumentom koji predviđa sveopću racionalizaciju u osnovnom obrazovanju, koji je u maju ove godine, kao 'radni dokument' upućen školama u Kantonu Sarajevo sa e-mail adrese Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS. 

Iako dokument ne predviđa zatvaranje škola, što je ministar Elvir Kazazović  potvrdio u nedavnim obraćanjima javnosti, već samo njihovo pretvaranje u područne, uposlenici tih obrazovnih ustanova smatraju da će ovaj proces voditi postepenom opadanju broja upisane djece, te posljedično zatvaranju škola, prvenstveno na udaljenim područjima u tzv. sarajevskim mahalama.   

Dokument pod nazivom "Program mjera racionalizacije budžeta Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo u cilju unapređenja kvaliteta nastavnog procesa i sukcesivne isplate tužbi uposlenika osnovnog i srednjeg obrazovanja" donosi mjeru po kojoj će neke od škola biti 'fuzionirane' kako bi se ostvarile uštede. Odnosi se ovo, prije svega, na male škole koje rade s manje od 18 odjeljenja, a koje bi od sada trebale postati područna odjeljenja većih škola. Na taj način spojile bi se upravljačke, rukovodeće i administrativne strukture. Predlagači 'Mjera' smatraju da bi ovim ostvarili značajne uštede. 
Tim povodom razgovaramo sa Dervom Sejdićem, istaknutim članom romske zajednice u Sarajevu, koji živi u jednoj od najmnogobrojnijih romskih mahala - na Gorici. 
 
"Stav roditelja jedne škole ne bi smjelo zaobići niti jedno ministarstvo pa ni ovo Ja ću u ime romske mahale i romske nacionalne manjine uputiti otvoreno pismo, jer se ovdje radi o opasnosti za proces obrazovanja romske djece. Moramo biti svjesni da je na području Sarajeva diskriminacija Roma još uvijek prisutna, te da je registrovano 25 teških slučajeva, što nas roditelje sa Gorice zabrinjava i upućuje na to da ne želimo da damo djecu u druge škole. Osnovna škola Hasan Kikić je njihova druga kuća. Oni se ovdje već pedeset godina osjećaju dobrodošli, oni vole ovu školu. Mi im ne možemo dozvoliti da krenu u druge škole gdje će ih zvati pogrdnim imenima i gdje ostala djeca nisu senzibilizirana", kaže Dervo Sejdić, potpisujući peticiju za očuvanje škola, koju su pokrenuli roditelji. 
 
"Mi jesmo za politiku racionalizacije, ali da ona najprije krene iz samog ministarstva, sa planom fuzije njihovih službi i njihovih administrativnih struktura, ukidanjem vozača, mobitela...", dodaje Sejdić. 
 
Trenutno se u školi Hasan Kikić školuje 29 romske djece, od kojih će 5 proći odličnim uspjehom. 
 
"Blago naše zajednice na Gorici je srodnost sa komšilukom. Mi ovdje slavimo Đurđevdane, družimo se i ponosimo činjenicom da se upravo ovdje sklapaju i miješani brakovi. Škola Hasan Kikić je institucija koja doprinosi ovakvoj multikulturalnosti" naglašava Dervo Sejdić, čije se troje djece trenutno ovdje školuje. 
 
Roditelji ne samo ove, već i drugih škola na rubnim područjima Sarajeva žele dobiti bitku s vremenom. Raspust tek što nije počeo, pa vlada bojazan da će se neke nepopularne mjere povući tokom ljetnih mjeseci. 
 
Osnovali su svoju grupu na Facebooku, a u mnogim školama potpisuju se peticije protiv ovakvih mjera štednje. 
 
S obzirom da dokument distribuiran školama ima status 'radnog materijala' javnost očekuje zvaničan stav Kantona Sarajevo i resornog ministarstva po ovom pitanju.   
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije