Dentalna higijena: Mališani slušali predavanje

Radiosarajevo.ba
Dentalna higijena: Mališani slušali predavanje
/ FOTO: Radiosarajevo.ba


Danas je u organizaciji JU 'Biblioteka Sarajeva' u Američkom kutku u Radićevoj održano predavanje za mališane predškolske dobi o važnosti dentalne higijene.

Događaj je održan u sklopu Mjeseca dječijeg dentalnog zdravlja, koji se svakog februara obilježava u SAD-u kako bi se podigla svijest o važnosti oralnog zdravlja. 

Dječacima i djevojčicama je o važnosti redovnog pranja i četkanja zuba govorila stomatologinja i predavačica na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, Alma Kantardžić.

Mališanima su podijeljene četkice za zube, te su imali priliku slušati o tome kako pravilno četkati zube, šta je to karijes i kako ga možemo izbjeći, a i iz prve ruke su se upoznali sa time kako izgleda posjeta stomatologu, kao i sa glavnom stomatološkom opremom.

FOTO: Radiosarajevo.ba

''Svjesnost o važnosti oralne higijene u našoj je zemlji, nažalost, još uvijek na niskom nivou i jedini način da se to promijeni jeste sistematski rad na edukaciji roditelja i mladih majki još u periodu trudnoće'', kaže stomatologinja Alma Kantardžić, dodavši kako joj se roditelji često žale na to da se zubi njihove djece kvare, iako ih redovno četkaju.

''Djeca predškolskog uzrasta, usljed nerazvijenih mehaničkih sposobnosti, nisu u stanju pravilno četkati zube, stoga je roditeljska uloga ovdje presudna'', objašnjava stomatologinja Alma Kantardžić, dodavši kako je potrebno educirati i dodatno informirati javnost o pravilnoj oralnoj higijeni, kao i o važnosti svakodnevno pranja zuba kod djece, ne samo zbog estetskog aspekta, već i širih zdravstvenih utjecaja.

FOTO: Radiosarajevo.ba

''Individualno se po ovom pitanju može učiniti vrlo malo – te je potrebno raditi sistematski i promovisati programe u koje će se uključiti i javne zdravstvene ustanove i ostale veće institucije'', smatra Kantardžić, zaključivši kako su rani odlasci stomatologu izuzetno bitni, kako bi dijete razvilo pozitivne navike, te kako bi se prevenirale traume i strah od boli koji nastaje tek kao posljedica dugoročnog zanemarivanja pravilne higijene zubi.

A kako je izgledalo predavanje u Američkom kutku, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije