Demonstracije u Travniku: Nasilje nad ženama nije privatna stvar!

Radiosarajevo.ba
Demonstracije u Travniku: Nasilje nad ženama nije privatna stvar!

Tekst bez intervencija preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

U Travniku će sutra u centralnom parku u podne biti organizirane demonstracije protiv rasprostranjenog nasilja nad ženama i djevojčicama. 

Kroz dinamičan događaj koji uključuje uličnu umjetnost, ples i muziku, mladi će podići svijest o činjenici da 30 posto žena i djevojaka širom svijeta doživljava fizičko i seksualno zlostavljanje, saopćeno je iz Centra za edukaciju mladih Travnik.

Ovaj događaj je dio 'Generacije za ljudska prava', kampanje koju koordiniraju europska krovna omladinska organizacija Active- sobriety, friendship and peace i Centar za edukaciju mladih (CEM). 

''Mnoge priče ovih žena nisu nikad izgovorene. To je zato što su njihova iskustva potisnuta osjećajem krivnje, srama i stalne prijetnje od još više nasilja'', istaknula je generalna sekretarica 'Activea', Maja Stojanovska.

Nasilje nije 'privatna stvar'!

Ovakvo podizanje svijesti i razbijanje društvenih tabua koji 'vide' nasilje kao 'privatnu stvar' je korak prema poticanju žena i djevojčica da traže pomoć od članova obitelji, prijatelja, policije i ženskih skloništa. 

Ova ulična akcija je dio je kampanje koja je prilagođena od UN-a i provodi se pod nazivom 'Narandžasti dan'.

Svakog 25. u mjesecu je dan za podizanje svijesti i promicanje slobode žena i djevojčica protiv fizičkog i seksualnog nasilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije