Demofest progovara o ženama u umjetnosti: Otvoreno s Vedranom Rudan

Radiosarajevo.ba
Demofest progovara o ženama u umjetnosti: Otvoreno s Vedranom Rudan
Vedrana Rudan, Staša Koprivica, Jovana Gligorijević, Sandra Silađev Dinja, Ida Prester i Mladen Miljanović ove godine su na Demofestu.

Baš kao i svake godine, Demofest će tokom svog jubilarnog desetog izdanja predstaviti nesvakidašnji prateći program, a ovoga puta najpoznatiji banjalučki festival u dnevnom terminu donosi novu temu o kojoj se jedva ili nikako ne govori u javnosti.  

Na tu temu će biti organiziran okrugli sto Žene u umjetnosti, u četvrtak, 20. jula u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor, a bit će otvoren za javnost. Tako se i posjetioci mogu uključiti u diskusiju iznošenjem svog mišljenja ili pitanjima za učesnike, a ulaz će biti besplatan.

Na okruglom stolu Žene u umjetnosti će učestvovati slavna spisateljica Vedrana Rudan, rediteljica, dramski pisac i scenaristkinja Staša Koprivica, novinarka Jovana Gligorijević, konceptualna umjetnica Sandra Silađev Dinja, akademski slikar Mladen Miljanović te dobro poznato lice Ida Prester, koja će i ove godine biti voditeljka Demofesta i moderatorica okruglog stola.

"Svake godine pokretali smo neke važne teme, razgovarali glasno o onome o čemu se u muzici i kulturi uglavnom šapuće, davali prostor onima za koje nema mjesta pod reflektorima, da pokažu šta mogu i šta znaju. Zato smo na desetom Demofestu odlučili da pokrenemo važno pitanje: kakav je položaj žena u umjetnosti, a posebno muzici?", navode organizatori Demofesta.

Svako od govornika je s razlogom pozvan da govori na ovu temu, jer svi iza sebe imaju različita iskustva koja će doprinijeti kvalitetnom izlaganju i korisnoj diskusiji.  Pozivamo vas da budete dio događaja o kojem će se, sigurni smo, pričati još dugo nakon Demofesta.

Ovogodišnje izdanje Demofesta će biti održano od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, zahvaljujući Nektar pivu, kao generalnom pokrovitelju te prijatelju festivala kompaniji m:tel i zvaničnom telefonu festivala Huawei P10. U revijalnom programu će nastupiti Rudimental DJ set, Marky Ramone, Ky-Mani Marley, Freemasons, Funkerman, Dubioza kolektiv, kao i Edo Maajka, Bad Copy, Lačni Franz i Projekt Rakija. Zasvirat će i prošlogodišnji pobjednici Seine, Letarg i Degeneza, a za lokalnu podršku bit će zaduženi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije