Demofest: Muzička priča koja slavi deseti rođendan

Radiosarajevo.ba
Demofest: Muzička priča koja slavi deseti rođendan
/ Demofest
Muzička priča koja privlači izvođače sa ex-Yu prostora u želji da pokažu šta znaju piše se već deceniju u gradu na Vrbasu.

Naime, banjalučki Demofest, najveći festival demo bendova u regiji, ove godine slavi deseti, rođendan.

Priliku da nastupi na jubilarnom izdanju festivala imat će 50 bendova, za razliku od prethodnih godina kada je taj broj bio 30, a novost je da će ove godine Demofest imati dvije bine. Oni koju se pokažu kao najbolji, osvojit će vrijedne nagrade koje su obezbijedili Banjalučka pivara i kompanija m:tel, te dobiti priliku da za njih čuje cijeli region.

Na konkurs Demofesta, koji je okončan prije nekoliko dana, ove godine je stigla čak 471 prijava, a najveći broj prijavljenih bendova je iz Srbije (208) i Hrvatske (128), kao i BiH (80), a nešto manje iz Slovenije (33), Makedonije (15) i Crne Gore (7).

Revijalni program festivala je, takođe, nešto što privlači publiku u Banjaluku, jer se rijetko događa da možete biti prisutni na festivalu gdje nastupaju poznati svjetski muzičari, a da možete ući i besplatno do određenog dijela večeri. Demofest je i ove godine pripremio šarolik muzički program, od najpoznatijeg svjetskog punk rock zvuka, preko elektronske muzike, pa sve do domaćeg repa i hip hopa. Za sada su svoj nastup potvrdili DJ Funkerman i Freemasons koji će u Banjaluku donijeti dašak svjetske elektronske scene, a Marky Ramone, bivši član benda Ramones na tvrđavi Kastel će publiku podsjetiti na kultne himne i energiju sa kojom je žario i palio taj legendarni sastav.

Pomenuti revijalci će imati podršku i domaćih snaga, te će tako nastupiti i sada već slavna Dubioza kolektiv, Edo Maajka i Bad Copy, a ekipi se pridružuje i Zoran Predin sa svojim bendom Lačni Franz, dok će za lokalnu podršku biti zaduženi sastavi Sopot, Shangahi Street Fight i Važno obavještenje. Tu su i bendovi koji su prošle godine osvojili žiri u takmičarskom dijelu i osvojili nagrade, pa su ove godine dio revijalnog programa, a to su Seine, Degeneza i Letarg. Ovo je samo dio muzičkog programa, a još zvučnih imena Demofesta će objaviti vrlo brzo.

Za deset godina postojanja Demofest je ugostio više od 300 različitih medija, koji su o festivalu izvještavali više od 10.000 puta, a broj posjetilaca prelazi 300.000. Tokom ovih godina, na adresu Demofesta je stiglo preko 3.600 prijava demo bendova, a organizatori su kroz različite nagrade bendovima pružili podršku vrijednu više od 140.000 eura.

Dobar festival ima još bolje prijatelje, pa će tako publika i ove godine, osim u dobrom zvuku, uživati i hladnom Nektar pivu, a kompanija m:tel će posjetiocima spremiti iznenađenja, kao što su to radili i prethodnih godina, jer su uz Demofest od samog početka.

Ovaj jedinstveni regionalni muzički festival napravio je prvi korak 2008. godine, a neumoljivom predanošću, čeličnom voljom i neiscrpnim izvorima inspiracije, pretvorio se festival sa sigurnim i stabilnim hodom – od vizije prema ideji, od ideje ka realizaciji.

Tradicionalno, i ove godine Radiosarajevo.ba je uz Demofest. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije