Demanti tuzlanskog liječnika: Sve je urađeno po pravilima struke

Radiosarajevo.ba
Demanti tuzlanskog liječnika: Sve je urađeno po pravilima struke

Nakon što je jučer objavljeno kako porodica Kukarić iz Tuzle optužuje medicinsko osoblje zbog nemara (opširnije čitajte ovdje) portal Druga.tv objavila je pismo prozvanog medicinskog radnika, u kojem on tvrdi kako je uradio sve po pravilima struke. Nermin Šehić, liječnik u tuzlanskoj Hitnoj pomoći, između ostalog kaže: 

Nezasluženo sam spomenut u negativnom kontekstu. Ogorčenje roditelja mogu razumjeti, ali mi nije jasno zbog čega se krivica svaljuje na nedužnog? U potpunosti je netačan navod "...ako je Vase dijete 'smrtni slucaj' onda ću Vas primiti". To nije vokabular nijednog medicinskog radnika, pa ni moj. Potpuno opravdano sam upitao da li je dijete životno ugroženo, misleći da se radi o saobraćajnom udesu, teškom krvarenju, gušenju stranim tijelom ili nekom drugom zadesu. Zatim, nije tačno ni da su drugi ljekari intervenisali pri prijemu male bolesnice. Nikakvih intervencija nije bilo, nego je dijete primljeno po ubrzanom postupku (izuzev pacijentice čiji pregled je već bio započeo). Dijete je dalje, po hitnom postupku upućeno na pregled kod ljekara specijaliste. Sa nivoa primarne zdravstvene zaštite je sve učinjeno po propisima struke. Za sve što se dalje odigravalo nisam odgovoran.

Kao čovjeku mi je naravno žao sto je mala djevojčica bolesna, i nadam se njenom brzom oporavku, ali kao ljekaru mi je savjest mirna i potpuno čista", izjavio je liječnik u svom obraćanju javnosti.

Podsjetimo, djevojčicin otac je izjavio kako se obratio dežurnom liječniku N.Š. u hitnoj, kojem je kazao da dijete gori od temperature, na što mi je on odgovorio: ‘Imam gospođu koju malo boli stomak, ali ako je vaše dijete u životnoj opasnosti onda ću vas primiti preko reda’. Kukarić je pojasnio da je sačekao da njegovo dijete dođe na red, kako kaže, no liječnik djevojčicu nije ni pregledao, te ju je samo uputio na Pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije