Deložacija kolekcije Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Deložacija kolekcije Ars Aevi


Nakon gotovo dvadeset godina otkako je oformljen, projekat Ars Aevi je na svojoj samrti. Za ponedjeljak 7. maj u 14:00h bilo je najavljeno komisijsko preuzimanje prostora Ars Aevi Depota od strane Kulturno-sportskog centra Skenderija, ali do ovog čina se odustalo u posljednji čas

Podsjetimo, deložacijom iz prostorija Doma Mladih, basnoslovno vrijedna kolekcije umjetničkih djela poklonjenih Sarajevu ostala bi bez krova nad glavom. Razlog za deložaciju su navodna neplaćena dugovanja Ars Aevija Skenderiji, iako je prvobitno bio sklopljen drugačiji aranžman između njih. Kolekciju Ars Aevi čine djela više od 160 umjetnika iz cijelog svijeta koji su ih poklonili Sarajevu, u periodu od 1992. do 1999. godine.

Po saznanjima RadioSarajeva, u utorak je održan vanredni sastanak kojem su prisustvovali premijer Fikret Musić, generalni direktor KSC Skenderija Hajriz Bećirević, Ministar kulture KS Ivica Šarić i izvršna direktorica Ars Aevija Amila Ramović, na kojem je iskazan pozitivan stav u smjeru otvaranja Ars Aevi Depota za posjetitelje, umjesto izmještanja kolekcije

Opširnije o stopiranju deložacije čitajte ovdje

Predstavnici projekta Ars Aevi, Kantona Sarajevo i Centra Skenderija su u srijedu 9. maja su postigli dogovor o rješavanju dugogodišnjeg problema kolekcije djela savremene umjetnosti Ars Aevi. Ugovor o zakupu bio trebao bi potpisan na pet godina, a troškove će snositi Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Federacija BiH o čemu možete više pročitati ovdje.

Opširnije o razlozima deložacije i vrijednostima umjetničkih djela pročitajte ovdje.

Reakcije predstavnika kulturnog i javnog života na najavljenu deložaciju čitajte ovdje:

 Peđa Kojović: Živio Ars Aevi!!!
Umjetnici bez granica: Spasimo Ars Aevi
Amra Zulfikarpašić: Hajdemo u gradove da bijemo gadove
Gdjeje lova: Ko ne zna, neka kopira Guggenheim Bilbao 
Ahmed Burić: Pošumljavanje grada
Elma Tataragić: Poraz nije opcija
Kreševljaković: Evakuacija je potresna i ponižavajuća
Protest festivala MESS deložiranju kolekcije Ars Aevi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije