Đelo Jusić nije proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Đelo Jusić nije proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Odluku o proglašenju počasnog građanina Grada Sarajeva Gradsko vijeće na današnjoj sjednici nije usvojilo, po kojoj hrvatski kompozitor i dirigent Đelo Jusić nije proglašen počasnim građaninom Grada Sarajeva, javlja Fena.

Ovu Odluku inicirao je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer zbog, kako kaže, „komponiranja oratorija Srebrenički inferno, rijetko složenog savremenog muzičkog djela, kojim je a temeljem izvanredne literarne podloge - poeme Džemaludina Latića ovjekovječena planetarna tragedija Bošnjačkog puka u Srebrenici“.

Prošle godine bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen primio je autorski dvojac Latić-Jusić i odao im priznanje.

Đelo Jusić je osnivač čuvenog ansambla Dubrovački trubaduri, koji je širom svijeta pronio slavu i istinu i Gradu Dubrovniku.

Također, Gradsko vijeće danas nije podržalo ni Odluku o dodjeli priznanja Plaketa Grada Sarajeva Turskoj međunarodnoj agenciji za saradnju i koordinaciju -TIKA, čiji je predlagač bio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

U obrazloženju prijedloga posebno je istakao da je TIKA značajnim finansijskim sredstvima uzela učešća u realizaciji projekta otvaranja muzeja Srebrenica u Sarajevu, te je prošle godine otvorena Memorijalna galerija 11/07/95, pored čega se kroz aktivnosti TIKA-e ostvaruju veoma važni doprnosi u oblastima kulture, obrazovanja, nauke i poljoprivrede.

S druge strane, gradski vijećnici su usvojili Odluku o pristupanju osnivanja privrednog društva za realizaciju Evropskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine, koja je kao dopunska tačka gradonačelnika Komšića uvrštena u dnevni red današnje sjednice.

Gradski vijećnici danas su bili saglasni u ispunjenju želje članice Komisije za ravnopravnost spolova u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Lejle Somun Krupalije da je neki drugi član Naše stranke zamijeni u radu Komisije, jer „zbog prevelikih obaveza i čestih putovanja uglavnom nije u mogućnosti prisustvovati sjednicama komisije“.

Tako je Mersiha Kolčaković, magistar pedagoških nauka, izabrana na dužnost članice Komisije za ravnopravnost spolova, koja inače obavlja dužnost stručnog konsultanta i supervizora u Organizaciji SOS Dječija sela BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije