Dekani o 'smrti muzeja'

Radiosarajevo.ba
Dekani o 'smrti muzeja'

Povodom najavljenog zvaničnog zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH razgovarali smo sa dekanima tri sarajevske akademije.

"Mogu samo da kažem da sam zgrožena", rekla je za Radiosarajevo.ba dekanesa Akademije likovnih umjetnosti Amela Hadžimejlić Kečo i dodala: "Već sam sve rekla kada se zatvarala Umjetnička galerija BiH. Svi mi znamo šta je to nebriga. Inače smo svi nezadovoljni opštim stanjem i odnosom prema umjetnošću. Mislim da je sve ovo atak na državu Bosnu i Hercegovinu".

Ono što se sada događa imat će posljedice u narednih 50 godina
Ivan Čavlović, dekan Muzičke akademije u Sarajevu, za Radiosarajevo.ba navodi kako nije razočaran, već ljut i deprimiran našom budućnosti.

"Ja sam zabrinutm ne samo za kulturu i umjetnost, nego i za civilizacijsku budućnost. Ono što se sada događa imaće enormno velike posljedice u narednih 50 godina. Kada hoćete uništiti jedno društvo najprije mu uništite kulturne institucije", rekao je Čavlović za Radiosarajevo.ba i naveo kako je zabrinut već dvije, tri godine, jer je očekivao od nove vlasti da će nešto uraditi, a oni su, po njegovoj procjeni, još lošiji od prethodne vlasti.

"Pročitao sam njihovu predizbornu strategiju kulture, iz koje se, ako čitate između redova, ovo i nagovještava. Na proteklim izborima nijedna partija nije imala više od dvije rečenice o kulturi. Istovremeno se želi da Sarajevo bude metropola kulture 2014.godine i želi se u evropsku zajednicu. Šta mi zapravo hoćemo time, čime da se pokažemo? Mi imamo operu, filharmoniju i muzičku akademiju, a zapravo ih nemamo", rekao je Čavlović.

Sve što ima bh. predznak - nastoji se ugasiti
"Smatram da sve ono što u ovoj zemlji ima bh. predznak nastoji ugasiti. Ne znam zašto je to tako, ova zemlja mora ići naprijed i mora imati svoj nacionalni muzej i svoje nacionalne vrijednosti", rekao je za Radiosarajevo.ba dekan sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, Zijad Mehić.

Mehić smatra kako je jedno ovakvo gašenje veoma sramotno te da je na žalost i sramotu svih onih koji su dozvolili da sve ono što ima takvu vrijednost jednostavno bude ugašeno i zatvoreno.

"Ogorčen sam i mi, na našoj akadimiji, želimo da uspostavimo sve ono što je bitno i značajno za prosperitet ove zemlje. Odgajamo mlade ljude kako bi bili kulturni i, kao javni djelatnici, predstavljali ovu zemlju u najboljem svjetlu", rekao je Mehić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije