Dedo bi samo da prođe - akcija se nastavlja

Radiosarajevo.ba
Dedo bi samo da prođe - akcija se nastavlja

Parking papak u kombinaciji sa bilbordom... A nekad je bio samo trotoar.  

Akcija prikupljanja potpisa na peticiju za uklanjanje bilborda ispred kulturno-historijskih objekata u Sarajevu nastavlja  se ove sedmice.

Peticijom se zahtijeva da se uklone nezakonito postavljeni reklamni panoi od Mosta Suade i Olge do Vijećnice - Šeherćehajine ćuprije, jer ugrožavaju kulturno-historijske spomenike grada Sarajeva, između ostalih Vijećnicu, Akademiju likovnih umjetnosti, Latinsku ćupriju, Šeherćehajinu ćupriju, Alifakovac, Inat kuću i Stari Grad kao cjelinu. Postavljeni reklamni panoi ne posjeduju obavezne urbanističke saglasnosti nadležnih općina, Općine Stari Grad i Općine Centar, te su kao takvi – nelegalni.
Osim toga, peticijom se poziva na odgovornost Hamdo Karić, šef odjela za komunalne poslove pri Upravi Grada Sarajeva zbog izdavanja Rješenja za postavljanje slobodnostojećih reklamnih panoa uz rijeku Miljacku (broj:01-34-2391/11 i broj:01/34/344/11) bez pribavljanja prethodnog mišljenja Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, što je bio obavezan učiniti shodno “Odluci o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području grada Sarajeva”, tačka 11., objavljena u “Službenom listu” 2/07, čime je direktno ugrozio vizuelni identitet zaštićenog područja grada Sarajeva. 

Ako se za 60 minuta može prikupiti 300 glasova, onda je vjerovatno da se za 2 dana može skupiti 5000 glasova - kažu organizatori peticije, koji su proteklog petka realizirali blic akciju po sarajevskim ulicama. 

Iskustva aktivista/kinja su bila potpuno različita. Pojedinim prolaznicima nije bilo potrebno ništa objašnjavati, samo spominjanje “bilborda kod Akademije” ili “bilborda na trotoaru ispred Inat kuće” je značilo odobravanje i građani/ke su se potpisivali sa zadovoljstvom. No, drugi su opet na komentar aktivista/kinja da bilbordi smetaju “roditeljima sa dječijim kolicima”, “osobama sa invaliditetom koji se kreću u koalicima” ili “slijepim licima” odgovorili da oni tu ne vide nikakav problem, jer “slijepi uvijek imaju nekog ko ih prati ili psa” a “žene sa dječijim kolicima mogu kratko sići sa trotoara i tako zaobići bilbord”.

S obzirom da smo i dalje svjesni da javni prostor pripada nama, građanima i građankama, i da je vrijeme da preuzmemo odgovornost za njega, ova akcija će se nastaviti već ove sedmice - poručuju organizatori.

Peticiju možete naći na web stranici Asocijacije arhitekata u BiH , a potpisanu je možete predati u prostorijama Art kina Kriterion/Fondacije Kriterion, Obala Kulina bana 2. 

 Vezano:

Može li grad bez novca od bilborda?!
Srđa Hrisafović: Otvoreno pismo gradonačelniku Sarajeva
Bilbordi važniji od Vijećnice i Inat kuće
Bilbordi po svaku cijenu
Facebook grupa Oborimo bilborde!
Bilbordi ispred Katedrale i svih mostova

Nove razglednice: Pozdrav iz Sarajeva!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije