Danima bez rasvjete: Stari most u mraku

Radiosarajevo.ba
Danima bez rasvjete: Stari most u mraku

Najpoznatiji simbol Mostara - Stari most - koji je 2005. upisan na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i koji je nedavno proglašen jednim od 20 najljepših mostova na svijetu, navečer ostane u potpunom mraku.

Rasvjeta na Starom mostu koja je svojevremeno bila jedan od primjera za rješenje iluminacije dubrovačkih gradskih zidina uopće nije u funkciji! Kako se ekipa Avaza uvjerila na licu mjestu, ovaj spomenik, ali i skoro cijela gradska jezgra, navečer izgledaju sablasno.

Najveću sramotu vlasnici radnji u staroj jezgri grada doživjeli su kada su turisti, uoči Nove godine, baterijama osvjetljavali put da dođu do Starog mosta. Sutradan su, doznaje se, došli Italijani iz Verone i Venecije, a njihov se turistički vodič šokirao slikom mosta i starog dijela grada, jer su morali voditi računa o tome da neko od turista ne slomi nogu ili ruku.

Definitivno treba poslati e-mail UNESCO-u pa neka pročitaju šta se događa u Mostaru - stav je Mostaraca. I predsjednik Kluba skakača u vodu "Mostari" i legendarna mostarska "lasta" Emir Balić smatra da bi o svemu trebali obavijestiti UNESCO:

„Ovo je neviđena sramota! Stari most je uvijek bio osvijetljen. Nedopustivo je da Gradska uprava i Agencija Stari grad ne vode računa o tome“, kazao je Balić.

Direktor Agencije Stari grad Miralem Fajić, pak, naveo je da je već nekoliko puta o problemu rasvjete na Starom mostu obavještavao nadležne u Gradskom odjelu za privredu, komunalne i inspekcijske poslove i pismeno i usmeno, ali da oni do sada nisu reagirali. Također,jučer nisu odgovorili ni na novinarske pozive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije